Poslanci hladce schválili snazší oddlužení lidí s dluhy z dětství

  • 225
Lidé s dluhy z dětství by mohli být oddluženi ve zvýhodněném režimu, stejně jako senioři a zdravotně postižení. Peněžitých závazků by se mohli zbavit za tři roky, pokud budou plnit podmínky oddlužení. Počítá s tím novela insolvenčního zákona, kterou jednomyslně schválili poslanci. Teď zákon posoudí Senát.

Pro zákon hlasovalo všech 175 poslanců přítomných na jednání. Nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel hlasování. To je věc v parlamentu naprosto výjimečná.

Předloha předpokládá zvýhodněný režim oddlužení, pokud aspoň dvě třetiny dluhů vznikly před dovršením 18 let věku. K těmto závazkům by se připočítávalo příslušenství těchto dluhů, které přirostlo později, a také nové dluhy, které vznikly do 21 let věku, pokud lidé peníze použili na splácení starších závazků.

„Chceme se vypořádat se situacemi desítek tisíc mladých lidí, kteří se dostali do bezvýchodné situace právě proto, že dětské dluhy v naší zemi mohly vznikat. A místo toho, aby si stát došlápl na zákonné zástupce a rodiče, ponechal děti v situaci, kdy jejich zadlužení v 18 letech bylo takové, že v podstatě se dostaly do dluhové pasti dřív, než byly plně právně odpovědné,“ uvedla autorka návrhu, poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová. Spolu s ní se pod návrh podepsali poslanci napříč stranami.

„Návrh, který umožní mladým lidem vstup do života, vítám. Tady panuje shoda napříč spektrem,“ řekl občanský demokrat Jan Bauer. Varoval však před tím, aby se tendence odpouštět dluhy rozšiřovala na další skupiny. Poslanec za TOP 09 Dominik Feri Valachové poděkoval za to, že s návrhem přišla.

„Schválení novely insolvenčního zákona, navíc jednomyslné, je určitě úspěch, ale pořád nás toho ještě hodně čeká. Je ostuda, že dětské dlužníky v takovém množství vůbec máme. Teď je před námi debata o novele občanského zákoníku, která řeší odpovědnost zákonných zástupců, ale nesmíme zapomenout i na samotný soudní proces. Je nepřijatelné, ze dnes soudy rozhodují v těchto případech bez účasti dětského dlužníka či jeho opatrovníka a advokáta,“ komentoval přijetí zákona poslanec ANO Patrik Nacher.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video