Dítě. Ilustrační foto.

Dítě. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Dětí je moc, chybějí školky i peníze pro porodnice

  • 52
Česko začíná pociťovat komplikace kvůli rostoucímu počtu dětí. V prvním čtvrtletí se narodilo 28 505 miminek, o necelých patnáct set víc než ve stejném období loni. Úřady s tím nepočítaly. V porodnicích začínají chybět peníze, nedostává se školek a z nich se problém přelije do škol.

Lékaři, kteří se starají na speciálních odděleních o předčasně narozené děti, včera kvůli nedostatku peněz vyrazili do Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Potíž je v tom, že rodí mnoho žen po třicítce, navíc ze silných ročníků. A vzhledem k vyššímu věku matek prudce přibývá dětí s nízkou porodní váhou, takže péče o ně je velmi drahá. Za posledních sedm let se počet předčasně narozených dětí zdvojnásobil. A vypiplat je stojí velké peníze - od půl milionu do 900 tisíc korun na jedno dítě.

Podle neonatologa Richarda Plavky chybí na péči 325 milionů korun. Navíc chybí i stovka speciálních lůžek intenzivní péče. "Nemocnice dostávají každým rokem více peněz na neonatální péči, jenže to nestačí," vysvětluje Plavka.

To neznamená, že předčasně narozené děti péči nedostanou. Lékaři se o děti samozřejmě postarají, ale nemocnice pak musí ušetřit jinde - často na úkor jiných pacientů. Neonatologové proto nyní žádají pojišťovnu, aby začala péči o předčasně narozené děti platit jinak a lépe. "Budeme o tom jednat," řekl mluvčí VZP Jiří Rod.

Demografové varovali, politiky to nezajímalo
Ukazuje se, jak málo je česká společnost předvídavá. Křivka klesající porodnosti se zastavila už v roce 1994 a od té doby počet narozených roste. Demografové už před pěti lety zveřejnili celkem přesné odhady, jak se bude porodnost dál vyvíjet. Jenže politiky ani úředníky tyto statistiky nezajímají.

"Ani nevím, jestli to někdo četl," krčí rameny Michaela Marksová-Tominová, spoluautorka Národní koncepce rodinné politiky. Ta vyšla před čtyřmi lety a varovala před některými důsledky babyboomu. Navrhla řešit je dřív, než bude pozdě: chybějící jesle, školky.

A varování, která odborníci tehdy vyslovili, se už naplnila.

Třeba jeslí v Česku není ani padesát a dál ubývají, místo aby tomu bylo naopak. Získat místo ve školce je pro rodiče v řadě měst stejnou výhrou jako první cena ve sportce. A s velkým počtem narozených dětí se nepočítalo ani ve zdravotnictví.

"Za prvních pět měsíců letošního roku máme 2 553 živě narozených dětí, což je o 109 více než ve srovnatelném období loňského roku," říká Ivo Borek, primář neonatologického oddělení Fakultní nemocnice v Brně. "Pokud bude tento trend pokračovat, překročíme v letošním roce hranici šest tisíc novorozenců..." dodává.

Podobně je na tom i ostatních jedenáct neonatologických center. Rostoucí náklady na péči o novorozence a na předporodní péči souvisejí především s tím, že se zvyšuje věk rodiček. Ty potřebují nákladnější péči než mladší ženy.

A je u nich také vyšší riziko, že děti se narodí předčasně. Stejně jako u matek, kterým se dítě narodilo díky umělému oplodnění. Z takového těhotenství se častěji rodí dvojčata a trojčata a ta mají častěji nižší porodní váhu. Tudíž je nutné o ně pečovat ve speciálních centrech.

"Dnes rodí ženy, které odkládaly mateřství až na dobu po třicítce, a to se občas neobejde bez komplikací," říká demograf Tomáš Kučera.

Sám to může posoudit: jeho ženě se narodilo čtvrté dítě až těsně před čtyřicítkou. "A zatímco předcházející porody se obešly bez problémů, tentokrát to byl pro její organismus problém," říká.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video