Řidiči by si na většině našeho území měli dát pozor především na rozježděný sníh. Ilustrační foto.

Řidiči by si na většině našeho území měli dát pozor především na rozježděný sníh. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Déšť se sněhem nastraží na řidiče ledovku, varují meteorologové

  • 20
Přes Česko přejde odpoledne a večer fronta, která přinese déšť se sněhem. Srážky mohou namrzat, meteorologové proto varují před ledovkou. Počasí na některých místech potrápilo řidiče už ráno, na silnicích ležela uježděná vrstva sněhu, jinde se vytváří jazyky.

Meteorologové očekávají přechod okluzní fronty. V neděli odpoledne a večer se v Čechách postupně od západu vyskytne déšť se sněhem nebo déšť, který bude místy namrzat a vytvářet ledovku, stojí ve výstražné informaci Českého hydrometeorologického ústavu.

"Na Moravě a ve Slezsku očekáváme večer a v noci na pondělí postupně od západu občasné sněžení, místy i srážky mrznoucí s tvorbou ledovky," doplnil meteorolog Pavel Šimandl.

Okluzní fronta

Okluzní fronta je rozhraní mezi studenou a teplou vzduchovou hmotou, přičemž studený vzduch vytlačuje teplý od země. Projevuje se jako studená fronta se slabšími účinky.

Během noci na pondělí bude od západu oblačnosti postupně ubývat, proto se bude v druhé polovině noci na neošetřených silnicích místy vytvářet náledí a zmrazky.

Střední Čechy zakryla mlha, východní sníh

Změna počasí trápila řidiče už od rána. Ve Středočeském kraji byly některé silnice sjízdné jen s opatrností. V noci napadl nový sníh, který leží rozježděný na silnicích. Na Mladoboleslavsku a Mělnicku snížila viditelnost na pouhých pár desítek metrů hustá mlha.

. NÁMRAZA, NÁLEDÍ, LEDOVKA

NÁMRAZA se tvoří rychlým zmrznutím přechlazených kapiček mlhy nebo oblaků při spolupůsobení sublimace. Teploty vzduchu jsou obvykle od -1 do -10°C. Těžko ji lze odtrhnout od povrchu předmětů, na kterých lpí.

LEDOVKA je hladká průsvitná usazenina, která se tvoří na vodorovných i svislých předmětech. Vzniká za slabých mrazů od nuly do -3°C. Ledovka se vyskytuje v zimě, kdy po období mrazů dojde k povětrnostní změně. Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení.

NÁLEDÍ na rozdíl od ledovky vzniká tím, že kapičky deště nebo mrholení později na zemi zmrznou. Také když voda z úplně nebo částečně roztálé sněhové pokrývky na zemi opět zmrzne. Další příčinou vzniku náledí může být, když na silnici nebo na chodníku neodklizená sněhová pokrývka ztvrdne nebo zledovatí.

ZDROJ: pocasi.unas.cz

Na zimní výbavu by neměli zapomenout ani řidiči na východě Čech, kde dnes také připadl nový sníh. Na Hlinecku nebo Rychnovsku se tak mohou tvořit sněhové jazyky. Ve vyšších polohách Orlických hor sněží vytrvale a fouká slabý vítr.

Nová sněhová nadílka zaměstnala v noci na dnešek i silničáře z Olomouckého kraje. Nejvíce sněhu, do tří centimetrů, napadlo na Olomoucku a Šumpersku. Na některých vozovkách tam leží sněhová kaše či ujetá vrstva sněhu.

"Do terénu jsme poslali čerstvé síly. Ze silnic je potřeba mimo jiné stáhnout rozbředající sníh," řekl ráno dispečer šumperských silničářů.

Obezřetnou jízdu doporučují silničáři i v ostatních krajích. Většina silnic je sice již ošetřena posypem, přesto by řidiči měli dbát opatrnosti.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video