Opozice demonstranty chválí, organizátorům jde podle Okamury o moc

  • 281
Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a za nezávislost justice zaplnila pražskou Letnou i twitterové účty jednotlivých politiků. Předseda SPD označuje chování organizátorů demonstrací za snahu získat moc, šéf ODS Petr Fiala lidem poděkoval. „Obavy, které vás vedou do ulic, zcela chápu,“ komentoval demonstraci lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka má každý právo vyjádřit svůj názor, nicméně nesouhlasí s obsahem. „Jsem proti. Mohu ocenit tu formu, že se podaří zorganizovat takové množství lidí, ale naprosto mi tam chybí to B,“ přiblížil. „Spíš je tam jenom negace a myslím si, že to jen přispívá v šíření špatné nálady ve společnosti,“ dodal. 

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se domnívá, že cílem organizátorů demonstrací není demokracie ani uznání výsledků voleb, ale moc. „Tuto moc chtějí získat v zájmu elit podporujících současnou EU, aby se mohla tato země dál vykrádat nadnárodními korporacemi a mohla se ničit její svoboda,“ vysvětlil ve svém facebookovém příspěvku.

„My v SPD říkáme: pokud má někdo problém s premiérem Babišem nebo s někým jiným, ať přijde k volbám, nevolí ho a nepodporuje,“ dodává.

Předseda Občanské demokratické strany (ODS) Petr Fiala děkuje demonstrantům, kteří v neděli jasně řekli, že takhle to dál nejde. „Nikdy po Listopadu 1989 se nesešlo na demonstraci tolik lidí, protože se také nikdy po roce 1989 nestalo, aby premiér tímto způsobem vysával peníze z kapes lidí na své „podnikání“ a ještě se jim vysmíval,“ vysvětlil na svém Twitteru.

23.června 2019 v 16:46, příspěvek archivován: 23.června 2019 v 17:57

Děkuji vám všem, kteří jste dnes jasně řekli, že takhle to dál nejde. Nikdy po Listopadu 1989 se nesešlo na demonstraci tolik lidí, protože se také nikdy po roce 1989 nestalo, aby premiér tímto způsobem vysával peníze z kapes lidí na své „podnikání“ a ještě se jim vysmíval.

„Obavy, které vás vedou do ulic, zcela chápu,“ komentoval demonstrace na Twitteru lídr Pirátů Ivan Bartoš, který se protestů na Letné zúčastnil.

Podporu demontrantům vyjádřil i předseda KDU-ČSL Marek výborný. „Jak říkal TGM, cesta k cíli nebude krátká ani jednoduchá, ale pravda vítězí. Díky, že nejste lhostejní. Moc si toho vážím,“ uvedl na svém Twitteru.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ocenila, že žije občanská společnost. „Velké díky každému, komu není jedno, co se u nás děje,“ uvedla. Zákonodárce ANO a ČSSD před hlasováním o nedůvěře vyzvala, aby přemýšleli nad textem svého poslaneckého slibu.

Starostové kritizovali Babišovo vyjádření, že nerozumí, proti čemu lidé protestují. „Naprostý nedostatek vkusu. Andrej Babiš v Ležákách, kde má vzpomínat na hrůzy války a nešťastné oběti, fňuká nad sebou samým. Nerozumí prý, proč proti němu lidé protestují. Krom jiného jistě i proto, že premiér nemá být sebou posedlý jájínek, ale státník,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video