Kdo mluvil při pochodu na ČT? Dezinformátoři, agresoři či extremista

  • 587
Na pochodu k České televizi 17. listopadu měli projev známé tváře z řad odpůrců očkování a protikoronavirových opatření, dezinformátoři či agresor, který se připojil z vazby, kde je za napadení policisty. Z obrazovek promluvili také dva Němci, kteří se proslavili dezinformačními videy. Redakce iDNES.cz přináší přehled některých tváří.

Lenka Tarabová Ombudsmanka se žlutou hvězdou

Bývalá liberecká ombudsmanka seniorů Lenka Tarabová pomáhala seniorům při potížích s bydlením, s nevýhodnými smlouvami, když naletěli šmejdům, radila jim při sporech s úřady nebo když měli dluhy.

Tarabová se ale pro libereckou radnici stala nedůvěryhodnou, když si při demonstraci proti koronavirovým opatřením v sobotu 9. ledna v Praze připnula na bundu žlutou Davidovu hvězdu s nápisem Neočkovaný. Fotky z demonstrace vzbudily rozruch.

Radnice proto rozeslala tiskovou zprávu, že Tarabovou s okamžitou platností uvolňuje z funkce ombudsmanky, kterou vykonávala na dohodu od dubna 2019. Podle Tarabové takový postup připomíná totalitní praktiky.

Poprask způsobilo to, že si Lenka Tarabová při demonstraci v Praze proti vládním opatřením kvůli koronaviru připnula na bundu žlutou Davidovu hvězdu s nápisem Neočkovaný.

Ombudsmanka seniorů musela skončit kvůli hvězdě. Totalitní praktiky, brání se

Reiner Fuellmich Právník z „Norimberku 2.0"

V přímém přenosu s tlumočením promluvil 17. listopadu také Němec Reiner Fuellmich. Ten se v českých dezinformačních vodách proslavil videem, které se opatřené českými titulky šířilo na internetu. Fuellmich na něm mj. hrozil hromadnou žalobou za zločiny proti lidskosti, jejímž důvodem měly být nepřesné PCR testy. Mluvil o tzv. „Norimberku 2.0“.

„Pravděpodobnost toho, že pozitivní výsledek testu je falešně pozitivní, je mezi 89 – 94 % neboli téměř jistá,“ tvrdil na videu, které rozšířil dezinformační projekt Otevři svou mysl. Upozornil na něj mimo jiné server Manipulátoři.

Jak informoval Deník.cz, právník šířil i další dezinformace, například tu, že nemocnice dostávají zaplaceno za to, aby prohlašovaly mrtvé za oběti covid-19, což však nikdy nebyl schopen prokázat žádným konkrétním příkladem.

Pynelopi Cimprichová Pandemie neexistuje

Cimprichová z hnutí Švýcarská demokracie vystupuje na demonstracích proti vládě opakovaně. V lednu roku 2021 to bylo proti protiepidemickým opatřením pod záštitou hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES.

Na demonstraci zpochybnila už vůbec existenci pandemie. „Nechápu dnešní zdravotníky a dnešní některé lékaře, že se mohou na této situaci podílet,“ uvedla. Dodala, že je potřeba zkoumat, jestli lidé skutečně zemřeli na covid-19. „Musíme pitvat ty lidi, musíme opravdu vědět, jestli zemřeli na covid, jestli zemřeli na vakcinaci,“ řekla.

Chcípl PES chystá nové protesty. Spustí call centrum, jak na opatření

V červnu 2022 dostala cenu za antiekologický výrok, který podle ekologických aktivistů řekla v předvolební debatě: „Rostliny potřebují kysličník uhličitý na fotosyntézu, aby vyráběly kyslík. Nevím, jak dalece se chce tento kysličník uhličitý snížit... A z čeho budou ty rostliny žít? Z čeho nám budou vytvářet kyslík?“. Šlo o odpověď na otázku, zda Evropská unie bude v roce 2050 skutečně takzvaně uhlíkově neutrální.

Markus Fuchs Občanská iniciativa laterálního myšlení

Na demonstraci si organizátoři pozvali i Markuse Fuchse z Německa, kterého Vrabel představil jako aktivistu. Ten demonstranty na úvod pozdravil „bratři a sestry“.

„Přijel jsem, abych vám předal zpověď od našich německých aktivistů. Budeme s vámi tak dlouho, dokud to bude nutné k obnovení míru v celé Evropě,“ pronesl. Poté řekl, že má sen, že jednoho dne se budou malé ukrajinské děti držet za ruku s ruskými dětmi. Za svoje slova sklidil od demonstrantů potlesk.

Bobošíková a Lipovská Kontroverzní radní ČT

Na demonstraci Česko na 1. místě u budovy České televize dostala nečekaně prostor i kontroverzní dvojice Hana Lipovská a Jana Bobošíková. Bývalá členka Rady ČT hřímala, že Česká televize je právě lidí pod pódiem, tedy koncesionářů. „Pravdu jsme si nechali ukrást, proto tady jsme,“ dodala Bobošíková, hlavní tvář takzvané krize ČT z roku 2000.

Lipovská a Bobošíková tleskaly demonstrantům. ČT je naše, burcovaly

Kandidatura a následné zvolení Lipovské do Rady ČT v roce 2020 vzbudilo odpor zejména kvůli jejím názorům. V minulosti totiž veřejně zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií. Během zasedání Rady ředitele České televize obvinila Petra Dvořáka ze střetu zájmů. Na jednání s sebou přivedla policisty. Dvořák později zveřejnil prohlášení k celé věci a uvedl, že „obvinění radní Lipovské považuje za manipulativní a do velké míry zmatené“.

„Pravdu jsme si nechali ukrást, proto tady jsme,“ hlásala Jana Bobošíková na demonstraci Česko na 1. místě. (17. listopadu 2022)

Petr Bohuš V ČT působil, pak ji kritizoval

Petr Bohuš počátkem 90. let působil v Československé a později České televizi, pracoval jako šéfredaktor zpravodajství a publicistiky v Ostravě a jako šéfredaktor publicistiky v Praze. V 90. letech byl členem Správní rady Syndikátu novinářů České republiky.

V roce 2021 založil portál Modrý jelen. Tam podle svých slov rozebírá pozadí toho, co se děje ve společnosti, a kritizuje údajné manipulativní praktiky České televize. Pro server Parlamentní listy uvedl, že za „nejkřivější přešlap České televize“ považuje, že nezkoumá covid, účinnost testů, roušek či opatření nebo vedlejších účinků vakcín. „Namísto toho zájem o věci veřejné maskují kritikou lidí, kteří se namísto novinářů těmito tématy zabývají. Česká televize jim říká dezinformátoři a antivaxeři,“ nechal se slyšet.

Bohuš zároveň vede sektor médií spolku Národní rada obnovy, který založili odpůrci současné vlády v čele s Petrem Havlem. Ten se rozešel s Ladislavem Vrabelem, a to kvůli přerozdělení peněz, které jim jejich sympatizanti posílají na účty.

Česko na 1. místě se zaštítilo „experty“. Zastánci ruského plynu i dezinformátorem

Spolek má sdružovat analytiky z energetiky, zemědělství, dopravy, obrany nebo médií a připravovat podklady pro zmírnění aktuální ekonomické krize v zemi. Ve spolku se angažuje mimo jiné vojenský analytik Martin Koller, usvědčený dezinformátor, který při rozhovoru pro Český rozhlas prohlašoval, že Rusko postupuje dle svého plánu nebo že Ukrajina používá obyvatele jako živé štíty.

Jiří Kumbera Ve vazbě za napadení policisty

Dalšího, koho Vrabel představil, byl Jiří Kumbera, který je v současné době ve vazbě. „Už na minulé demonstraci jsme se bavili o tom, že tady máme politické vězně. Jedním z těch lidí, kteří jsou teď ve vazbě, je Jirka Kumbera,“ postěžoval si Vrabel.

Podle něj je ve vězení proto, že na jedné demonstraci se přimotal k nějaké „šťouchačce“. Podle organizátorů akce se jen bránil. „Dovolil si odporovat současnému režimu.“ Kumbera poté v dopise, který organizátoři přečetli, pozdravil z cely.

Vrabel jeho situaci okomentoval již dříve na svém Facebooku. „Je vyslýchán za údajné delikty, jako je nenošení roušky ve vnitřních prostorách, údajné kopnutí policisty při zákroku těžkooděnců na demonstraci proti schválení pandemického zákona,“ vypočítával.

Jiří Kumbera je v současné době ve vazbě za napadení policisty. | foto: Facebook Ladislava Vrabela

Zdeněk Chytra Místopředseda spolku Tradiční rodina

Místopředseda spolku Tradiční rodina si na úvod postěžoval, že je ohrožen spolek dezinformačního média Svobodné rádio. „Rozhodně nepřestaneme přinášet zprávy. Rozhodně nepřestaneme vysílat,“ zdůraznil ve svém projevu Chytra, který se pochlubil tím, že zprávy přináší již sedm let: „Nikdy mi je nikdo nemohl vyvrátit.“

Chytra se snažil ve veřejném prostoru šířit dezinformace a manipulativní informace dlouhodobě. Server Manipulátoři na něj upozornil například v roce 2018, kdy se stal jednou z tváří kampaně proti tzv. Globálnímu paktu. Dále uváděl, že Istanbulská úmluva se bude vztahovat i na pedofily nebo že prý útočná válka vedená Německem není již trestná.

Chytra figuroval v Dělnické straně sociální spravedlnosti Tomáše Vandase. Ta se stala nástupcem Dělnické strany rozpuštěné v listopadu 2008. Ministerstvo vnitra stranu řadí mezi pravicové extremisty.

Server Aktuálně.cz v roce 2018 informoval, že Chytra slavil vítězství ve volebním štábu po zvolení Miloše Zemana, kde jeho podporovatelé fyzicky napadli několik novinářů, včetně kameramana iDNES.cz. Aktuálně.cz uvedlo, že Chytra se často vyjadřoval k migraci pro různé dezinformační servery, natočil například rozhovor pro Islám v ČR nechceme. Vystupoval také na protimigrantských demonstracích a je velkým podporovatelem SPD Tomia Okamury.

Žarko „Raptor“ Jovanovič Vlivný dezinformátor

Web Manipulátoři.cz se zabýval také Žarkem „Raptorem“ Jovanovičem, kterého označil za jednoho z vlivných dezinformátorů v Česku.

Upozornil také na jeho neúspěšnou kariéru podnikatele, po které skončil v insolvenci. Drtivá většina společností, které založil, nebo se v nich nějakým způsobem angažoval, skončila v likvidaci.

Žarko „Raptor“ Jovanovič na čtvrteční demonstraci řekl, že za to málo, co je, musí lidé znovu bojovat. „Sešli jsme se před ČT, bohužel už není česká. Nemá s veřejností ani službou občanům nic společného,“ pronesl Jovanovič a sklidil potlesk od demonstrantů. „Hanba“, podpořili jeho slova.

„Ano, skutečná hanba,“ reagoval a řekl, že ČT likviduje vlastence: „Vlastencům jsou odmítány služby soukromých společností. Může se vám stát, že vám banka zruší účet nebo vám někdo odmítne služby.“

Ladislav Vrabel Vůdce v exekucích

Organizátor několika protivládních demonstrací na Václavském náměstí Ladislav Vrabel podle Seznam Zpráv čelil do loňského roku 27 exekucím. Mnohé z nich však nesplácel i 20 let. Média na jeho dluhy upozornila hned po vzniku iniciativy Česko na prvním místě a její první demonstraci.

Vrabel, který sám na sebe podal insolvenční návrh výměnou za ochranu před exekutory, soudu slíbil, že přizná veškerý svůj majetek a výdělky použije alespoň k částečnému zaplacení dluhů. Jenže to podle Seznam Zpráv nesplnil. Reportéři odhalili, že prodal motorku a koupil další, nebo že nabízel na Facebooku za 2 miliony pozemek u Vltavy.

Vrabelovou finanční situací se zabývá Krajský soud v Českých Budějovicích. Po předvolání k jednání se 45letý muž z hlavního líčení omluvil už dvakrát.

Teče mu do bot. Vrabelovy dluhy zřejmě zaplatí i jeho stoupenci z Václaváku

Před říjnovým jednáním poslal na poslední chvíli jako omluvenku lékařskou zprávu z polikliniky v Bělehradu, že trpí rýmou a suchým kašlem. „Museli jsme ji přeložit ze srbochorvatštiny,“ uvedla asistentka přiděleného soudce Kateřina Masopustová.

Vrabel je v péči exekutorů, protože dlouhodobě nesplácí závazky, a trvalou adresu má na místní radnici. Podle insolvenčního rejstříku dluží věřitelům kolem dvou milionů korun, nejvíc dodavatelům energií a zdravotní pojišťovně.

Demonstrace Česká republika na 1. místě s názvem Nenásilná revoluce v Praze. Ladislav Vrábel. (28. září 2022)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video