Obrázek, který mladí nacionalisté drží v rukou, je nápadně podobný dobovému plakátu nacistické NSDAP. | foto: Krtek

Dělnická strana je podezřelá z propagace nacismu

  • 377
Dělnická strana, neoficiální pokračovatel Republikánů Miroslava Sládka, používá velmi podobný propagační plakát, jaký měla v repertoáru i nacistická NSDAP. Jde jen o náhodu, tvrdí předseda strany Tomáš Vandas. Politologové si ale myslí, že se Dělnická strana NSDAP inspiruje.

Minulý týden se v Přerově konala demonstrace ultranacionalistů, jejíž účelem bylo podle organizátorů varovat společnost proti komunistickému nebezpečí. - více zde

Protestní akce, kterou antifašističtí aktivisté označili za neonacistický sraz, se zúčastnili i členové Dělnické strany, řádně registrovaného politického seskupení čítajícího přibližně dvě stovky lidí.

Několik z nich drželo v průběhu demonstrace v ruce plakát muže v čepici s velkým kladivem. Podobným plakátem se před druhou světovou válkou prezentovala nacistická strana NSDAP označená v roce 1945 Mezinárodním vojenským tribunálem během Norimberského procesu za zločineckou organizaci.

Podle předsedy Dělnické strany Tomáše Vandase jde o oficiální partajní tiskovinu. "Postava muže s kladivem pouze odkazuje na naše zaměření na dělníky," tvrdí Vandas, bývalý tajemník Republikánů Miroslava Sládka, jenž v devadesátých letech nechvalně prosluli rasistickými výpady proti všem menšinám zdržujícím se na našem území.

Nacisté z NSDAP (dobový plakát) se zaměřili na dělníky, kteří v tehdy panující hospodářské krizi štvavým řečem věřili.

Propaguje Dělnická strana nacismus?
Vandas tvrdí, že jde o souhru náhod. "Odmítám jakoukoli spojitost s NSDAP. Jde o podobnost čistě náhodnou," řekl iDNES.cz.

Politologové, které redakce iDNES.cz oslovila, ovšem bez váhání vizuál rozklíčovali jasně. "Ty plakáty jsou jasná reminiscence na NSDAP," říká politolog Jan Charvát z Karlovy univerzity.

"Může to znamenat, že alespoň nekteří příznivci strany zde hledají inspiraci," myslí si odborník na extrémismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity.

Jan Charvát v úvahách zachází ještě dál. Podle něj vedení strany tímto známým plakátem ztratilo veškerou politickou soudnost. "Hraničí to s propagací nacismu," myslí si.

Levá, pravá, seno sláma
Samotný Vandas byl na demonstraci pořádanou Tomáš Vandas při on-line rozhovoru pro iDNESostravskou buňkou sdružení Národní korporativismus také. Ani když byl upozorněn, že je Národní korporativismus prošpikován neonacisty z Národního odporu, nevidí své účasti nic špatného.

Proč pozvání přijal, nebyl schopný pořádně vysvětlit. "Pozvali mě, protože se s některými lidmi znám," řekl Vandas iDNES.cz. S jejich ideologií se ale prý neztotožňuje.

Přestože se Dělnická strana navenek tváří levicově - Dělnická strana svým vznikem navazuje na to nejlepší z dělnického hnutí 19. století, stojí v jejím manifestu - voliče hledá mezi příznivci extrémní pravice.

Stranické Dělnické listy dávají prostor rasistickým článkům, obhajují Vlastimila Pechance odsouzeného na 17 let za rasově motivovanou vraždu a otiskují štvavé články proti Vietnamské komunitě žijící v Česku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video