Dům, kde bydlí Mirek Topolánek

Dům, kde bydlí Mirek Topolánek - Dům na Praze 6, v němž bydlí předseda ODS Mirek Topolánek. | foto: Václav Pancer, MF DNES

Dalík, Topolánkův rádce a nový soused

  • 63
Šéf ODS Mirek Topolánek zřejmě už bez svého rádce Marka Dalíka neudělá ani krok. Nejenže spolu tráví spoustu času v hlavní kanceláři ODS, kde Dalík působí jako ředitel politické a tiskové sekce, ale teď budou dokonce i sousedé.

Dalík totiž – stejně jako Topolánek – koupil luxusní byt ve zrekonstruovaném secesním domě v ulici Na Valech na pražských Hradčanech.

Že budou i sousedé, prozradil Topolánek v rozhovoru pro deník Právo.

Topolánek už dříve přiznal, že za zhruba stodvacetimetrový byt zaplatil 8,461 milionu korun. – více zde

Část zaplatil z hypotéky ve výši pět a čtvrt milionu korun a zbytek splatil podle svých slov z úspor a výtěžku prodeje svého čtvrtinového podílu v ostravské firmě VAE.

Dalík cenu svého bytu prozradit nechce. "Je stejně velký jako byt pana Topolánka a stál zhruba stejně. Nevím, proč bych konkrétní sumu měl někomu vykládat, jsem soukromá osoba. Peněz mám dost, moje firma má obrat v desítkách milionů korun ročně," řekl MF DNES Dalík.

Topolánek se k novému sousedství nevyjádřil. Celý den byl na Karlovarsku a nebral mobilní telefon. O možnosti koupě luxusního bytu na dobré adrese s výhledem na Pražský hrad se letos na jaře jako první dozvěděl právě Dalík.

"Vyhlídl jsem si tam byt. Bylo to zrovna v době, kdy Topolánkovým končil pronájem bytu na Vinohradech, který jim nevyhovoval. A tak hledali jiný," vysvětlil Dalík.

Topolánkova manželka Pavla prý toužila právě po secesním bytě. "Našli si takový znovu na Vinohradech a chtěli si ho pronajmout. Jenže tam byl obrovský nájem. Tak jsem jim řekl, že jsem teď objevil na Hradčanech dům, kde jsou secesní byty na prodej. A že když si spočítají, jakou by platili hypotéku, tak se jim to určitě vyplatí," upřesnil Dalík.

Že bude čtyřiadvacet hodin v blízkosti svého "šéfa" a jeho ženy, kterou pro změnu zaměstnává ve své firmě, Dalíka netrápí.

"On chodí do práce dřív než já, tak se moc potkávat nebudeme. Navíc je naše práce taková, že do soukromí beztak zasahuje. Potkáváme se pořád: při sportu i na společenských akcích," podotýká Dalík.

Dalík se dostal do povědomí veřejnosti loni v létě v souvislosti s kauzou údajného podplácení poslance US-DEU Zdeňka Kořistky.

Dalíka spolu s lobbistou Janem Večerkem tehdy policisté obvinili, že Kořistkovi nabídli deset milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku jako úplatek za to, že nepodpoří novou vládu. Dalík s Večerkem to odmítají. Státní zástupce jejich stíhání zrušil, přičemž zadržení i obvinění bylo označeno za nezákonné.

Část vedení ODS tehdy neúspěšně přemlouvala Topolánka, aby Dalíkovi nesvěřoval významný post v aparátu strany. Topolánek však Dalíka hájil a prosadil si ho do nové funkce ředitele politické a tiskové sekce ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video