Důvěra v instituce od března mírně klesá. Vláda ztratila čtyři procentní body, prezident dva. Ilustrační foto

Důvěra v instituce od března mírně klesá. Vláda ztratila čtyři procentní body, prezident dva. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

CVVM: Důvěra v politické instituce mírně klesla

  • 7
Důvěra v ústavní instituce v Česku už několik měsíců klesá, zjistil výzkum CVVM. Od března, kdy byli lidé nejspokojenější, ztratila vláda čtyři procentní body, prezident, Sněmovna a Senát po dvou. Na poměrně stabilní úrovni zůstává důvěra v krajská a obecní zastupitelstva.

Prezidentovi Václavu Klausovi nyní důvěřuje 62 % obyvatel, vládě Mirka Topolánka věří 28 % lidí. "V červnovém šetření nedošlo ke statisticky významným změnám. Podíl občanů důvěřujících hlavě státu a vládě zůstává oproti květnu v zásadě konstantní," uvádí zpráva CVVM.

Nejméně lidé věří Poslanecké sněmovně. Současných 22 % ale nijak nevybočuje z předchozích čísel, od loňského června zůstává důvěra ve Sněmovnu mezi 20 až 25 procenty. Senátu nyní věří více lidí než dolní parlamentní komoře, a to přesně čtvrtina dotázaných.

. OTÁZKA CVVM

Důvěřujete prezidentovi republiky, Vládě ČR, Poslanecké sněmovně ČR, Senátu ČR, Vašemu krajskému zastupitelstvu, Vašemu obecnímu zastupitelstvu?

Prezidentovi, vládě, Sněmovně i Senátu častěji důvěřují mladí lidé do 29 let, dotázaní s dobrou životní úrovní, vysokoškoláci, lidé s nadprůměrnými příjmy a příznivci ODS. Vyšší kritičnost CVVM už tradičně zaznamenal u respondentů v důchodovém věku, u lidí se špatnou životní úrovní a mezi voliči KSČM a ČSSD.

O hodně lepších výsledků než parlament dosáhla zastupitelstva. Těm krajským věří téměř každý druhý Čech (44 %), obecním dokonce skoro dvě třetiny lidí (64 %). Důvěra lidí v obecní zastupitelstva je jen jeden procentní bod za letošním dubnem, kdy obecním zastupitelstvům věřilo nejvíc lidí od loňského října.

. DŮVĚRA V ČÍSLECH

Prezident: 62 %

Vláda ČR: 28 %

Sněmovna: 22 %

Senát: 25 %

Kraj. zastupitelstvo: 44 %

Obec. zastupitelstvo: 64 %

Hodnoty jsou součtem odpovědí "rozhodně důvěřuje" a "spíše důvěřuje". Dopočet do 100 % tvoří lidé, kteří rozhodně či spíše nedůvěřují nebo nevědí.

S celkovou politickou situací v České republice je spokojeno pouhých 13 procent obyvatel, nespokojených je 57 %. Čtvrtina dotázaných nebyla "ani spokojena, ani nespokojena", 5 % lidí odpověď nevědělo.

"V porovnání se stavem v květnu 2008 se podíl občanů spokojených s politickou situací nezměnil," konstatovala zpráva CVVM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video