Rozdíl mezi opoziční a vládní stranou klesl na 1,5 procentního bodu. Ilustrační foto

Rozdíl mezi opoziční a vládní stranou klesl na 1,5 procentního bodu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

CVVM: ČSSD umazala další část náskoku ODS

  • 1252
Rozdíl v preferencích ODS a ČSSD se opět snížil. Podle CVVM by nyní občanské demokraty volilo 26 procent lidí, sociální demokraté by získali 24,5 procenta hlasů. Do Sněmovny by se dostali ještě komunisté s 12,5 % a lidovci, kterým by dalo hlas 7,5 procenta voličů.

K volbám by podle průzkumu přišlo 62 procent oprávněných voličů.

ODS by za této situace podle odhadu iDNES získala ve dvousetčlenné Sněmovně 77 mandátů, ČSSD 71. Komunistům by připadlo 35 a lidovcům 17 křesel.

Pozn. red. - Průzkum CVVM jsme přepočítali podle tzv. d'Hondtovy metody, která se v Česku používá pro zpracování volebních výsledků. Ta přiděluje mandáty nevoličů a zisk neúspěšných stran těm subjektům, které do Sněmovny prošly.

ODS si sice udržela vedoucí pozici před sociálními demokraty, ale její náskok se za poslední měsíc snížil o pět procent. "Trend, kdy ČSSD neustále snižuje náskok občanských demokratů, je zde patrný. Je zřejmé, že v době voleb bude rozdíl mezi počtem získaných hlasů u obou stran minimální. Zatím ale nedokážeme odhadnout, zda to bude ve prospěch ODS nebo sociálních demokratů," uvedl politolog Rudolf Kučera.

O voliče přišli také komunisté které by volilo 12,5 procenta dotázaných, o dvě procenta méně než v říjnu. Naopak lidovci si o půl procenta polepšili.

Do Poslanecké sněmovny by se dostaly pouze tyto čtyři strany. Nejblíže pětiprocentní hranici je podle výzkumu Strana Zelených se 3,5 procenty.

Na dalších místech jsou Nezávislí se ziskem 1,5 procenta. Evropští demokraté by získali hlasy od 0,5 procenta voličů, stejný zisk by si připsala US-DEU.

Průzkumu CVVM se účastnilo 972 lidí, kteří odpovídali na otázku: Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Pokud byste k volbám šel, kterou stranu byste volil?


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video