Nová předsedkyní Českého telekomunikačního úřadu  Hana Továrková. (27. ledna...

Nová předsedkyní Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková. (27. ledna 2020) | foto: ČTK

Nová šéfka ČTÚ figuruje v desítce firem. Za střet zájmů jí hrozí pokuta

  • 106
Nedávno jmenovaná předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková je podle předběžného posouzení ministerstva spravedlnosti ve střetu zájmů. Podle veřejných registrů firem figuruje v desítce firem, což odporuje zákonu. Může za to dostat pokutu od pěti tisíc do čtvrt milionu korun

„Po předběžném posouzení to bude v případě paní Továrkové na kvalifikaci jako přestupek, tudíž to oznámíme přestupkovému orgánu,“ napsal Deníku N mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Přestupkové řízení by měl řešit úřad v místě trvalého bydliště Továrkové, tedy brněnský magistrát. 

Pokud přestupek prokáže, může udělit pokutu pět tisíc korun až čtvrt milionu korun. Nemá přitom možnost viníka napomenout ani od uložení trestu upustit, upozornil zpravodajský portál.

„V zákonné lhůtě byly zahájeny kroky k ukončení veškerých činností, jak to vyžaduje zákon,“ napsal Deníku N ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Dodal, že většina angažmá Továrkové v soukromých firmách je už řádně ukončena, pouze se to zatím neprojevilo v internetové verzi obchodního rejstříku. Podle právníků oslovených Deníkem N ale nejsou pro zákon o střetu zájmů rozhodující kroky, které veřejný funkcionář k zániku své funkce podniká, ale samotný zánik funkce.

Šéf ČTÚ Novák rezignoval ke konci měsíce. Vláda ho odvolala okamžitě

Deník N ve středu upozornil, že Továrková může být ve střetu zájmů, protože figuruje ve statutárních orgánech deseti společností, přičemž ve dvou z nich má i majetkovou účast. Továrková se stala členkou Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) loni v listopadu, čímž se na ni začal vztahovat zákon o střetu zájmů. Podle něj by vzhledem ke své funkci neměla podnikat, sedět v představenstvu nebo dozorčích radách firem nebo být někde zaměstnaná.

Do čela ČTÚ jmenovala vláda Továrkovou v pondělí poté, co odvolala dosavadního předsedu úřadu Jaromíra Nováka. Ten krátce předtím sám oznámil rezignaci kvůli snaze ministerstva průmyslu a obchodu změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G.

Stát má prostřednictvím ČTÚ dražit frekvence v pásmech 700 a 3 500 MHz. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit konkurenci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video