Jiří Paroubek a hokejista Jiří Šlégr jsou nyní velkými spojenci

Jiří Paroubek a hokejista Jiří Šlégr jsou nyní velkými spojenci | foto: Radek KalhousMF DNES

ČSSD zahájila předvolební kampaň, Paroubek si vyměnil dres se Šlégrem

  • 1344
Programovou konferenci sociální demokracie provází ostrá kritika vládních reforem. Podzimní krajské a senátní volby budou referendem o nedůvěře vládě a zejména pak ODS, prohlásil v úvodním projevu předseda Jiří Paroubek. Vyzval straníky, aby začali s volební kampaní už nyní.

ČSSD představuje v Pardubicích volební lídry a schvaluje dokument pojmenovaný Program naděje. Představit se chce jako strana, která je připravena napravovat údajně pokřivené reformy Topolánkovy vlády, a to již na krajské úrovni všude tam, kde na podzim volby vyhraje.

Předseda strany Jiří Paroubek ve svém zhruba půlhodinovém projevu řekl, že neexistuje otázka, v níž by sociální demokracie byla naladěna jinak než většina společnosti. Jako konkrétní příklady uvedl daně, zdravotnictví, radar nebo vyrovnání s církvemi.

Vládu podrobil ostré kritice nejen kvůli jejím reformám, ČSSD je ale podle něj připravena zastavit modrý monopol. "Nezbývá nám, než udělat z každých následujících voleb plebiscit o této vládě," prohlásil Paroubek. - celý projev Jiřího Paroubka si můžete přečíst zde

Zároveň ale upozornil, že se strana nesmí nechat ukolébat rostoucími preferencemi a nečinně čekat, že jí vítězství spadne do klína. Musí přicházet s vlastními návrhy a alternativními řešeními u každého významného společenského problému.

Po projevu pořadatelé promítli videoklip s bývalým hokejovým reprezentantem Jiřím Šlégrem, který přišel účastníky konference osobně pozdravit. "Věřím, že se vrátíte tam, kam patříte, do čele tohoto státu," řekl Šlégr ve svém krátkém vystoupení. S Paroubkem si pak vyměnili dresy - bílý reprezentační a oranžový sociálnědemokratický.

Do voleb s novým programem
Socialisté pojali konferenci ve velkém i zábavném stylu. Účastníci vstupovali do haly po oranžovém koberci, vítaly je tabule oznamující, že tam končí "Topolánkovo", na směrovkách ke stadionu je napsáno Prosperita, směrovky v opačném směru posílají do Drahotovic, Modré Lhoty či Poplatkova.

Topolánkova cesta

Velký nápis nad arénou ujišťuje občany, že ČSSD je na straně lidí. Oranžové vlajky, plakáty a hesla jsou všudypřítomná. Strana slibuje, že bude hájit sociální stát, zabrání školnému, zvýší rodičovské příspěvky, další sliby obsahuje dvacetistránková brožura s volebním programem.

Sociální demokraté v ní myslí na mladé (startovací byty, novomanželské půjčky) i na staré (minimální důchod pro osamělé penzisty). Netají se záměrem obnovit progresivní zdanění. Euro chtějí zavést od roku 2012. Samozřejmostí je odpor k poplatkům ve zdravotnictví, s výjimkou částečného hrazení stravy při pobytu v nemocnici. ČSSD také vyjadřuje podporu výstavbě dalších dvou bloků v temelínské jaderné elektrárně.

Politika jako hokejový mač
Delegáti rokují na ploše, kde v sezóně svádějí boje pardubičtí hokejisté. Vedení strany toho využilo a pomocí figurín vytvořilo v koutě kluziště alegorický výjev - političtí soupeři tu proti sobě stojí coby hokejové týmy.

Zatímco v bráně sociálních demokratů stojí šéf jejich poslanců a kandidát na jihomoravského hejtmana Michal Hašek ("slavnější ze dvojice jmenovců", vysvětlují autoři s odkazem na Dominika Haška), bránu modrých hájí mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Pokud jde o góly, oranžoví spoléhají například na Davida Ratha ("obávané levé křídlo s tahem na branku, které vyvolává nejhlasitější pískot ze strany protivníků"), naopak Topolánka ("známý tím, že před soupeři prchá") nechali sedět na střídačce modrého týmu.

Hokejovou symboliku si v úvodním projevu neodpustil ani Michal Hašek, když řekl, že sociální demokraté vstupují do první třetiny zápasu a vyjádřil víru v jejich vítězství.

. ČSSD využije známé tváře

Sociální demokracie vsadila v senátních volbách na známé osobnosti. Mezi sedmadvaceti kandidáty, kteří budou bojovat v oranžových barvách, je například bývalý rektor ČVUT Jiří Witzany, první polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier či bývalý státní zástupce Miroslav Antl.

Mezi uchazeči o křeslo převažují rovněž lékaři, těch posílají sociální demokraté do Senátu hned osm. Nejznámějším je ředitel Česko-německé nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml, který proslul odmítáním výběru poplatků od pacientů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video