Oldřich Němec kritizoval Michala Krause. Podle premiéra si to neměl dovolit.

Oldřich Němec kritizoval Michala Krause. Podle premiéra si to neměl dovolit. | foto: ČTK

ČSSD škrtla poslance kvůli kritice Krausovy aféry

  • 778
Vedení ČSSD vyřadilo z liberecké kandidátky poslance Oldřicha Němce. Podle premiéra si neměl dovolit kritizovat Michala Krause za kakaovou aféru. Poslanci, který byl na nevolitelném místě, hrozí vyloučení ze strany.

Poslanec Oldřich Němec se dříve vyjádřil negativně k aféře Michala Krause. Ten čelí podezření z podezřelého nákupu akcí podniku na kakao v Ghaně. Kraus se už vzdal postu šéfa poslaneckého klubu ČSSD a šéfa rozpočtového výboru Sněmovny. - více zde

Podle Němce se měl vzdát i svého mandátu. Kraus totiž zůstal i nadále lídrem kandidátky na Liberecku. "Podle mě to v kraji kandidátku poškodí," prohlásil dříve Němec.

Premiér Jiří Paroubek po jednání předsednictva ČSSD prohlásil, že si kritiku Krause nemůže nikdo dovolit. Podle něj "končí legrace", když je volební kampaň.

"Jestliže vedení strany řekne, že se nikdo nebude vyjadřovat k určité kauze, když o ní nic neví, tak to musí platit. Němec se autoritativně vyjadřoval ke Krausově kauze," dodal Paroubek.

Kraus se podle Paroubka nedopustil žádného protiprávního ani korupčního jednání a není tedy důvod, aby nekandidoval a nebyl krajským lídrem.

Němec byl na nevolitelném místě liberecké kandidátky. Po Josefu Hojdarovi z Ústecka se tak stal dalším zákonodárcem za ČSSD, kterému hrozí také vyloučení ze strany pro neshody v krajské organizaci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video