Šéf ČSSD Jan Hamáček řekl premiérovi v demisi a šéfovi ANO Andreji Babišovi, že...

Šéf ČSSD Jan Hamáček řekl premiérovi v demisi a šéfovi ANO Andreji Babišovi, že sociální demokracie je připravena jít do vlády s hnutím ANO. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Nejde nám o ministerské posty, teď musíme vzkřísit ČSSD, říká Zimola

  • 183
Ještě před pár týdny Jiří Zimola čelil kauze Lipno, teď je očištěn, na sjezdu ho delegáti dokonce zvolili dvojkou ČSSD a ve středu byl u prvního jednání o účasti strany ve vládě. „Jedno staré čínské přísloví říká, že sedíte-li dlouho na břehu řeky, uvidíte po ní plout mrtvoly svých nepřátel,“ říká Zimola v rozhovoru pro MF DNES.

Poprvé jste jednal se šéfem ANO Andrejem Babišem o možné vládě. Jaký z toho máte dojem?
Dobrý. Neprobírali jsme žádné obecnosti, ale konkrétní věci. Bavili jsme se o devíti oblastech, ve kterých chceme probrat průnik programových priorit. Máme jasná levicová témata, pan Babiš má také svá témata a my teď chceme, aby si sedli odborníci z naší strany a ANO a bavili jsme se, co je možné.

U kterých témat vidíte už teď, že budou největší spory?
To je zatím předčasné, ale bezesporu se ANO vyjadřuje hodně odmítavě k sektorové dani, k navýšení daně právnických osob nebo třeba k progresivní dani. O těchto tématech asi budeme diskutovat déle.

Bavili jste se s Andrejem Babišem o tom, že vaši vládu by rozhodně neměla podporovat SPD?
Přišla na to řeč. Na dotaz, jak si představujeme uspořádání, jsme řekli, že je pro nás přijatelná varianta bývalého vládního půdorysu s KDU-ČSL, a naopak nepřijatelná varianta je s hnutím pana Okamury.

Jednání si pochvalujete, jaký je vůbec váš vztah s Babišem?
V podstatě se neznáme. Hovořili jsme spolu dvakrát třikrát v životě.

Ono se říká, že jste v ANO celkem oblíbený.
Vidíte, přitom to byli právě lidé z hnutí ANO, kteří vyvolali koaliční roztržku v Jihočeském kraji.

Jak byste reagoval, kdyby vám Babiš nabídl post ministra?
Andrej Babiš mi ještě žádný takový post nenabídl. A pokud by začal nabízet jakékoli posty pro kohokoli, muselo by to být součástí celého balíku podmínek. Rozhodně se nikdo z nás nenechá koupit za ministerský post. Mou ambicí kandidovat do vedení ČSSD v žádném případě nebylo budovat si můstek na ministerstvo. Teď musíme vzkřísit ČSSD, a to vyžaduje spoustu práce.

Už jsem slyšel úvahy, že Jan Hamáček je krizový manažer a vy ten, který si teď prožívá restart a za rok se může stát předsedou. Máte takové ambice?
Jeden můj kolega říkal: Nikdy nebudu předsedou sociální demokracie. Nikdy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video