Ministr vnitra Jan Hamáček hovořil 14. prosince 2018 v Praze na tiskové...

Ministr vnitra Jan Hamáček hovořil 14. prosince 2018 v Praze na tiskové konferenci. | foto: ČTK

Středočeští delegáti ČSSD rozhodli, za předsedu strany chtějí Hamáčka

  • 50
Středočeští sociální demokraté mají jasno. I nadále si přejí, aby druhou největší vládní stranu vedl dosavadní předseda Jan Hamáček. Na sobotní krajské konferenci mu vyjádřili spolustraníci jasnou podporu.

Konference, která se konala v sobotu v Kladně a na které se setkali delegáti ČSSD ze Středočeského kraje měla jasný úkol: připravit se na celostátní sjezd strany, který je svolán do Hradce Králové na březen. Součástí sjezdu bude také volba nového vedení strany.

V době, kdy se strana potýká s odlivem voličů poskytli středočeští členové Hamáčkovi jasnou podporu a téměř jednomyslně ho nominovali jako kandidáta na šéfa sociálních demokratů i pro následující období.

„Konec hádek, zjednodušené stanovy a efektivní prosazování programu ČSSD, to jsou mé priority v čele strany,“ uvedl na svém twiterrovém profilu současný předseda sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček. Svým spolustraníkům vyjádřil za podporu vděčnost a poděkoval jim.

15.prosince 2018 v 11:13, příspěvek archivován: 15.prosince 2018 v 15:33

Konec hádek, zjednodušené stanovy a efektivní prosazování programu @CSSD, to jsou mé priority v čele strany. Děkuji středočeské ČSSD, která mně dnes dala důvěru a nominovala mě před březnovým sjezdem na předsedu. Podpory své domovské organizace si moc vážím a děkuji za ni!

„Navrhl jsem Jana Hamáčka, jsem rád, že můj návrh jednoznačně podpořili naši delegáti,“ řekl Robin Povšík, předseda středočeské organizace. Důležitým tématem bylo také hodnocení postavení strany v současné vládní koalici. Podle Povšíka se díky vládnímu angažmá podařilo straně prosadit několik věcí jako například zvýšení penzí nebo rodičovského příspěvku. „To by bez ČSSD ve vládě nemělo šanci,“ doplnil šéf středočeských sociálních demokratů.

Krajské konference se zúčastnili i kandidáti na místopředsedy strany, současný místopředseda Roman Onderka a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Středočeská ČSSD se nakonec rozhodla podpořit jen Jana Hamáčka na předsedu ČSSD a nominace na místopředsedy neudělila.

Krajskou konferenci za sebou má například také Ústecký kraj, žádnou konkrétní nominaci na předsedu strany ale delegáti neodhlasovali. V Královéhradeckém kraji pak na konferenci nominovali členové na předsedu také Hamáčka.

Čtyřicetiletý Hamáček se stal předsedou ČSSD letos v únoru. Po tom co strana rozhodla v celorepublikovém referendu, vstoupila do současné vládní koalice s hnutím ANO Andreje Babiše, která stojí na tiché podpoře KSČM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video