Sociální demokraté věří, že Paroubek dostane příležitost sestavovat vládu.

Sociální demokraté věří, že Paroubek dostane příležitost sestavovat vládu. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

ČSSD: Druhou šanci sestavit vládu by měl mít Paroubek

  • 85
Představitelé ČSSD trvají na tom, že vládu, kterou se pokouší sestavit s lidovci a zelenými šéf ODS Topolánek, nepodpoří ani nebudou tolerovat. Jsou přesvědčeni, že tato vláda nezíská většinovou podporu ve Sněmovně. Očekávají, že další příležitost sestavit kabinet dostane šéf ČSSD Paroubek.

Přejít na volební speciál

ČTĚTE TAKÉ: Paroubek na první schůzce odmítl Topolánkovu vládu

Alespoň tak odpovídali novinářům před odpoledním zasedáním předsednictva ČSSD. "Já si myslím, že tady platí, že tuto vládu, kterou sestavují nyní ODS, lidovci a zelení, sociální demokracie nebude podporovat ani tolerovat a pak předpokládáme, že bude na řadě Jiří Paroubek, aby dostala šanci druhá nejsilnější politická strana," uvedl druhý muž ČSSD Bohuslav Sobotka.

Téhož názoru je i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Pokud nebude Topolánek úspěšný, pak podle něj považuje sociální demokracie za samozřejmé, že by měl dostat druhou možnost sestavit vládu předseda druhé nejúspěšnější strany ve volbách. "Hlavní je respektovat vůli voličů, kterou vyjádřili ve volbách," dodal.

Sobotka i Škromach, kteří se účastnili dopoledního jednání se zástupci ODS, tvrdili, že se při něm nehovořilo o případné menšinové vládě ODS podporované lidovci, zelenými a sociálními demokraty. Oba shodně uvedli, že je to pro ně nová informace.

Pátečního zasedání předsednictva ČSSD se účastnili rovněž zástupci agentury STEM. Vedení sociální demokracie informovali o výsledcích výzkumu veřejného mínění, které si u této agentury strana objednala. STEM zjišťoval oblíbenost sociálnědemokratických senátních kandidátů ve volebních okrscích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video