Motol musí propouštět i vyléčené lidi, kteří odejít nechtějí, řekl ředitel

  • 331
Dalším dokladem zhoršující se epidemické situace, která vede k omezování odkladné péče a zaměření se na tu akutní, je i to, že nemocnice musí propouštět i vyléčené pacienty. Ve čtvrtek to uvedl ředitel pražské Fakultní nemocnice v Motole Miroslav Ludvík, když prováděl výčet vynucených změn ve svém zařízení.

„Někteří vyléčení pacienti se nechtějí nechat propustit. A to taky musí přestat. My budeme muset opravdu propouštět lidi, kteří jsou vyléčení, půjdou domů. Oni mají pocit, že lepší péči budou mít v nemocnici,“ řekl ředitel Motola v České televizi.

Motolská nemocnice začala přijímat ve čtvrtek pacienty z přetížených moravských zařízení. Zatím na vypomáhání jiným kapacity má. Podle Ludvíka je nemocnice dostatečně velká na to, aby se nynější změně situace dokázala přizpůsobit. Do pondělka v příštím týdnu může připravit dalších asi 120 lůžek pro covidové pacienty.

„Otázka samozřejmě zní, jak se ta situace bude vyvíjet nadále. A není asi až takový problém se standardními lůžky. My máme ke každému přivedený kyslík, ale problém bude intenzivní péče, protože prostě na toto, co se teď děje, není tato republika vůbec dimenzována,“ varoval Ludvík.

Ředitel uvedl, že zařízení má také určitý problém s personálem. „Naštěstí díky tomu, že máme dost nebo většinu zdravotníků naočkovaných, tak nám až tak úplně nestoupá počet zdravotníků, kteří by byli v izolaci,“ sdělil. Dodal však, že mnoho matek zaměstnaných v nemocnici jsou na takzvaném OČR, tedy za ošetřovné se starají o své nezletilé děti. 

Chybějící zdravotníci si vybrali lázně

Motol potkalo i to, že mnozí zdravotníci si vybírají odměnu za předchozí nasazení v dřívějších vlnách například v lázních, „které byly zařízeny v létě“.

Ludvík ve středu v Rádiu Zet oznámil, že jeho nemocnice pozastaví od pondělí plánované operace a další odkladné výkony.

Situace se pro zdravotnická zařízení komplikuje napříč celou republikou.  Například Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze se nově ve čtvrtek přidala k zařízením v metropoli, která kvůli pandemii zastavila dlouhodobě plánované neakutní zákroky. Stejný režim platí na Bulovce, od pondělí omezí operace také v Motole.

Chci se léčit v Brně, odmítali někteří covidoví pacienti převoz do Prahy

Záchranáři během dopoledne převezli necelé dvě desítky covidových pacientů z brněnských fakultních nemocnic do několika pražských zařízení. Pro deset nemocných vyrazil z Prahy brzy ráno velkokapacitní vůz Fénix, dalších sedm odvezly sanitky a dva vrtulníky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video