ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

V ČR přibylo 163 nakažených, počet obětí celosvětově překročil 4 miliony

  • 217
Ve čtvrtek přibylo 163 nově nakažených covidem, o 27 méně než před týdnem. S covidem je aktuálně hospitalizovaných 107 lidí. Naočkovaných bylo 114 571 pacientů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Bylo provedeno 26 208 PCR testů a 123 181 antigenních testů. V nemocnicích se nachází 107 pacientů. Sedmidenní incidence zůstala na 9 bodech.

Očkovaných bylo za čtvrtek 114 571. Ve středu podali zdravotníci 113 301 dávek vakcíny. Od 26. května se počet podaných dávek v pracovních dnech drží nad sto tisíci.

Mezi vakcínami vede v počtu podaných dávek přípravek Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech, druhá nejčastěji používaná je vakcína Vaxzevria od společnosti AstraZeneca a poslední látka od firmy Moderna.

Celosvětově už 4 miliony mrtvých

  • Počet obětí pandemie covidu-19 v noci na dnešek celosvětově přesáhl hranici čtyř milionů.
  • Onemocnění způsobené virem SARS-CoV-2 se poprvé prokázalo na konci roku 2019 v Číně, od té doby se virus potvrdil u více než 177 milionů lidí po celém světě.
  • V absolutním počtu zemřelých po nákaze koronavirem jsou na prvních pěti příčkách Spojené státy, Brazílie, Indie, Rusko a Mexiko. 

V Česku dále pokračuje pokles nově nakažených. Snižují se i počty zemřelých, zatímco v březnu se pohybovaly až kolem dvou stovek, v posledních zhruba dvou týdnech jsou v řádu jednotek.

V pondělí a ve středu dokonce nezemřel žádný člověk v důsledku onemocnění covid-19. Statistiky úmrtí ale ministerstvo pravidelně zpětně navyšuje.

Nejzasaženějším okresem je v současné chvíli Český Krumlov, kde za posledních sedm dní přibylo 33 nově nakažených. Dalšími jsou České Budějovice, Klatovy, Nymburk nebo Liberec. Naopak nejlépe je na tom Královéhradecký (3), Karlovarský (4) a Pardubický (5) kraj.

Také v Praze je epidemiologická situace dobrá. V posledním týdnu se denní počty nově nakažený pohybují v desítkách pacientů. Za poslední týden byl nejvyšší počet nakažených v úterý, konkrétně 38 pacientů. Naopak nejnižší v pondělí, 20 nově nakažených.

V souvislosti se zlepšující se epidemiologickou situací dochází také k postupnému rozvolňování opatření. 

Od 1. července vláda schválila, že v obchodech může být jeden člověk na deset metrů čtverečních, kapacita v bazénech a wellness se zvyšuje z 50 na 75 procent a v kadeřnictví se nemusí pokračovat v evidenci zákazníků.

Také bude v restauracích a klubech umožněna živá hudba, zatím ale ne tanec. Limit účastníků venkovních akcí se navýší na 5 000 a už na nich mohou být i stojící návštěvníci, uvnitř bude moci být 2 000 lidí.

Denní nárůst počtu potvrzených nákaz covid-19 v ČR


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video