Diskuze

Každá šestá rodina na dávkách. Češi upadli do chudoby, státní pomoc nestačí

České domácnosti nemají našetřeno a nemají z čeho si naspořit. Rodinné úspory se už dotýkají i oblékání dětí nebo jejich volného času. Třetina rodin by zvládla sotva měsíc, pokud by jim nečekaně vypadl příjem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Máte špatná čísla!", řekl by premiér Fiala. "Podle těch mých se situace domácností zlepšuje, protože klesá inflace zatímco platy prudce rostou. Investujeme velké částky do bezpečnosti, bez které by prosperita nebyla. Tak si toho važte a nekňučte!"

0 0
možnosti
DB

D67a57v48i93d 83B37o45r37n

7. 4. 2024 15:47

Zato úředníci upadli do vyšší třídy.

5 3
možnosti
RK

Právě, že ne. Už tak nízké tabulky se nezvysovaly dva roky, osobní příplatky nerostou, odměny se snížily, FKSP snížen prakticky na čtvrtinu (na polovinu, ale z toho polovina musí jít na spoření na stáří, těch pár stovek nikoho nevytrhne)... plus k tomu inflace...

2 0
možnosti
KL

Vládu Češi nezajímají, ta má jiné.

7 6
možnosti
Foto

Zajímavá je informace, že dávky SSP pobírá pouze 10 % domácností ve věku nad 60 let.

0 0
možnosti
BT

spoustě lidem je "hanba" jít si říct o dávky

5 1
možnosti
Foto

Dost smutné konstatování 35 let po "revoluci", kdy Češi doufali, že se jim bude dařit lépe. Výsledek je bohužel to, že se musí konstatovat, že Češi chudnou ( a ten trend se bude asi zvětšovat)

11 9
možnosti
OU
Foto

Já bych především zjednodušila dávkový systém. Nechala jen podporu v nezaměstnanosti, rodičovský příspěvek, příspěvek na péči o zdravotně postižené a pěstounské dávky jen pro profi-pěstouny. U podpory v nezaměstnanosti bych rozhodně zrušila strop. Nastavila její výši na 70 procent předchozí čisté mzdy a u rodičů dětí do 10 let nárok na podporu sjednotila s pojištěnci 55+, tito rodiče jsou na trhu práce stejně znevýhodnění jako ti pracovníci těsně před důchodem. Takto dostatečně vysoká podpora v nezaměstnanosti by měla přece pokrýt výpadek příjmu domácnosti do té výše, že by nebyla nutná žádná další sociální dávka a zároveň by takový pojištěnec nemusel žít ve strachu ze ztráty zaměstnání. Je hrozné, že dnes dostane maximálně 25 tisíc měsíčně i když třeba bere čistého 50 tisíc. Takovým otcům s malými dětmi, s ženou na rodičáku a s hypotékou 25 tisíc měsíčně se asi dnes nespí dobře. Příbuzní pěstouni ať si uplatňují slevu na dani na to svěřené dítě - klidně ať je tam i nějaká další odčitatelná částka jako nějaká odměna třeba 8000 tisíc měsíčně, ale ať je to pracujícím pěstnounům a nikoliv, že teta bude mít tři synovce a neteře a bude žít z odměn na ně a nechodit do práce - to je bude motivovat pracovat, a mají dostat samozřejmě výživné od biologických rodičů, případně sirotčí důchod, pokud biologický rodič zemřel. Nic jiného bych jako státní podporu nenabízela. Zrušila bych odpočet úroků z hypotéky z daňového základu u soukromého bydlení. Místo toho bych zavedla slevu na dani na bydlení, stanovenou podle regulativů - přiměřených nákladů dle velikosti domácnosti a místa bydliště a byla by stejná pro nájemné i vlastnické bydlení - tím by se nahradil příspěvek na bydlení. A přestal by se tak dotovat na jedné straně luxus vyšší střední třídy a na druhé straně obchod s chudobou, protože by se nezohledňovala skutečná výše nákladů. Pokud si někdo může dovolit vyšší, tak ať už to platí ze zdaněných peněz.

7 1
možnosti

Máte to pěkně zmáknutý. Už jste to řekla Jurečkovi?

0 0
možnosti
MV

Vynechte ze statistik po generace nepracující menšinu a nebude to tak špatné.

6 0
možnosti
Foto

Ale tomu se snad nikdo nemůže divit, to přeci logicky vyplývá z toho že máme místo důstojných platů almužny.

5 3
možnosti

Bohužel, některé profese jsou opravdu placené mizerně...

7 0
možnosti
PK

Za to, jak se lidi mají nemůže vláda, prezident, ani soused. Pokud by můj život ovliňovalo to, kdo zrovna vládne, asi by bylo něco špatně. A tak oba makáme, platíme hypotéky, vychováváme děti, platíme daně a ono to jde. Není to sranda, ale v podstatě se máme dobře. Je jen potřeba chtít a ne si pořád stěžovat ...

22 3
možnosti
JB

Problém je ten, když vláda nebo stát, to je jedno, dopustí takový propad ekonomiky, že se vám během měsíce, dvou zvednou náklady na život tak, že pokud jste před tím žili z ruky do huby, tak teď už žerete hlínu.

A ne každý má prostě štěstí v životě, některým, včetně vás, je to zatěžko pochopit.

A radujte se, že jste v pohodě dokud to jde, jednou ta hlína může pořídit i vás.

5 6
možnosti
PT

P70e82t36r 77T42v60r28d84ý

7. 4. 2024 8:07

T.j tedy 84 % rodin není chudá

12 2
možnosti