Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Je bezpečné létat do Izraele? Co doporučuje ministerstvo?

  13:33
Po sobotním útoku ozbrojenců z hnutí Hamás na Izrael nyní české cestovní kanceláře řeší, zda mají zrušit naplánované cesty. V místě konfliktu podle posledních informací žádní Češi nejsou. Jaká je nyní situace pro ty, kteří chtěli cestovat do Izraele? Portál iDNES.cz přináší přehled důležitých informací pro cestovatele.
Mírové síly OSN na izraelsko-libanonské hranici (9. října 2023)

Mírové síly OSN na izraelsko-libanonské hranici (9. října 2023) | foto: ČTK

Cestování do Izraele Jaká je nyní situace?

Z důvodu raketového útoku z Pásma Gazy na jižní a centrální část Izraele doporučuje ministerstvo zahraničních věcí (MZV) dbát zvýšené opatrnosti při pobytu v zemi, sledovat místní média a respektovat pokyny bezpečnostních složek. Česká ambasáda v Tel Avivu doporučuje vyhýbat se zasaženým oblastem a komunikovat s místními koordinátory civilní obrany.

MZV zároveň dlouhodobě striktně nedoporučuje občanům ČR cestovat do Pásma Gazy, kde je bezpečnostní situace velice riziková. „Možnost poskytnout zde pomoc v nouzi je omezená či přímo nemožná, stejně jako pomoc se vstupem do Pásma Gazy a jeho následným opuštěním,“ píše na svém webu ministerstvo.

Izrael: aktuální doporučení k cestám

  • Na izraelském Národním portálu pro mimořádné události jsou užitečné informace v anglickém jazyce, jak se chovat v krizových situacích.
  • V případě nouze se lze v pracovní době obrátit na standardní telefonické kontakty Velvyslanectví ČR v Tel Avivu, mimo pracovní dobu pak na jeho nouzovou linku konzulární pohotovosti: +972 52 328 6622.
  • MZV ČR doporučuje všem cestovatelům registraci v systému DROZD.

Podle výkonné ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřiny Chaloupkové nyní cestovní kanceláře ruší poznávací zájezdy minimálně na dva až čtyři týdny.

„Vyčkávají, jak se vyvine situace. Buď započnou mírová jednání, nebo to bude eskalovat. Pak by se přistoupilo k dalšímu rušení termínů“ říká pro iDNES.cz Chaloupková.

Pokud bude MZV před cestou do Izraele explicitně varovat, začnou pravděpodobně letecké společnosti rušit lety a cestovní kanceláře v tu chvíli začnou klientům vracet peníze. V tuto chvíli ještě nemají cestovní kanceláře zákonný důvod zájezdy stornovat.

„Praxe je taková, že cestovní kanceláře nejdříve ruší nejbližší termíny a případně se s klienty snaží dohodnout buď na posunutí zájezdu na jaro příštího roku, nebo nabízejí i alternativní destinace,“ vysvětluje Chaloupková.

Pro Čechy, kteří na území Izraele stále jsou, je podle Chaloupkové tento týden připraveno kolem patnácti komerčních letů z Tel-Avivu do Prahy. „Všichni by se v pořádku měli dostat domů,“ informuje Chaloupková.

Jiné země Je v Egyptě či Jordánsku bezpečno?

Konflikt, který v tuto chvíli ochromuje Izrael, je zatím jeho vnitřní záležitostí. Ani Egypt, ani Jordánsko do něj na žádné straně nevstupují. MZV návštěvu Jordánska považuje za bezpečnou, dlouhodobě pouze varuje před sexuálním obtěžováním. I bezpečnostní situaci v Egyptě aktuálně považuje ministerstvo za stabilní.

„Cesty do Egypta a do Jordánska nejsou v ohrožení, i když může dojít k mírným úpravám itinerářů,“ informuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Jordánsko je podle Chaloupkové letos mezi klienty velmi oblíbené. Někteří se podle ní již vzhledem k situaci v Izraeli rozhodli pro změnu a na dovolenou letí právě tam. „Situace v Izraeli neznamená, že by klienti mohli automaticky stornovat dovolené v Egyptě nebo Jordánsku,“ konstatuje Chaloupková.

Válečné konflikty Jak situaci řeší cestovní kanceláře?

Situaci, jaká je nyní v Izraeli, řeší cestovní kanceláře okamžitě na místě.

„Je samozřejmé, a mnohokrát jsme v minulosti prokázali, že jsou cestovní kanceláře v takových situacích dobrým partnerem cestovatelů. Klienti jsou v takových situacích v mnohem lepších podmínkách než samostatní cestovatelé,“ sděluje Papež.

Izrael je cílem poznávacích zájezdů, které jsou doprovázeny průvodci. Ti jsou s klienty v podstatě 24 hodin denně. To podle Papeže umožnilo cestovním kancelářím a jejich pracovníkům operativně reagovat na vzniklou situaci a řešit ji tak, aby klienti byli v bezpečí a co nejrychleji se dostali domů (ti, co domů chtěli), nebo pokračovali v programu mimo nebezpečné lokality například právě do Jordánska nebo Egypta.

Vracení peněz Kdy cestovní kanceláře vrací peníze? A co pojištění?

Cestovní kanceláře musí dodržovat zákony ČR, které jasně specifikují, za jakých okolností musí vracet klientům peníze. Jednou takovou okolností je situace, kdy sama cestovní kancelář zruší zájezd. Pak je povinna vrátit všechny peníze. Může se ale s klienty domluvit na jiném termínu, nebo jiném zájezdu.

Pokud se člověk rozhodne vyrazit do zahraničí, měl by pořádně zkontrolovat mapu na stránkách ministerstva zahraničí. Klíčový je totiž status země v době odjezdu na dovolenou. „Pokud cestovatele změna režimu země zastihne už na jejím území, pak cestovní pojištění platí tak, jak si ho sjednal před odjezdem,“ vysvětlil pro iDNES.cz již dříve Jan Marek, mluvčí Generali Česká pojišťovna.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...