Dvě z výrazných tváří Věcí veřejných: Vít Bárta (vlevo) a Radek John

Dvě z výrazných tváří Věcí veřejných: Vít Bárta (vlevo) a Radek John | foto:  Jan Zatorsky, MAFRA

KVÍZ: Pamatujete si Věci veřejné? Před 10 lety vstoupily do Nečasovy vlády

  • 108
V pondělí to bude deset let, co prezident Václav Klaus jmenoval novou koaliční vládu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných premiéra a předsedy ODS Petra Nečase. Vláda se těšila jedné z nejnižších důvěr veřejnosti a u moci vydržela necelé tři roky. Jak si vzpomínáte na působení Věcí veřejných v této vládě? Otestujte se v našem kvízu.

Věci veřejné (VV) se profilovaly jako středo-pravicová liberální strana. V roce 2010 se VV dostaly do Sněmovny a utvořily koaliční vládu s TOP 09 a ODS vedenou Petrem Nečasem, i když ve volbách tehdy zvítězila ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem.

KVÍZ: Jak dobře znáte Věci veřejné?

Věci Veřejné prošly během dvouletého působení ve vládě intenzivními vnitrostranickými spory, mimo jiné i kvůli korupční kauze Víta Bárty a dalšího poslance VV Jaroslava Škárky.

Neshody vyvrcholily v dubnu 2012, kdy část vedení, poslanců a členů založila novou stranu, pod vedením Karolíny Peake.

Za předčasným koncem Nečasovy vlády, které v roce 2013 věřilo jen 17 procent lidí, nestálo ani několik pokusů opozice o vyslovení nedůvěry, ani neshody mezi koaličními partnery, ale kriminální aféra ředitelky premiérova kabinetu Jany Nagyové, která byla zároveň jeho milenkou (nyní manželka).

Premiér Nečas rezignoval na svoji funkci 17. června 2013, a tím skončila i jeho vláda. Ve stejný den rezignoval také na funkci předsedy ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video