Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Minuta ticha, zvony a osmnáct růží ve Vítu. Česko si připomnělo oběti střelby

  7:15aktualizováno  15:45
Česko uctilo památku obětí tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. V pravé poledne se po celé republice rozezněly kostelní zvony. Poté následovala minuta ticha. V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se předtím konala zádušní mše. Té se zúčastnil i prezident republiky Petr Pavel.

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv

Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek – státní vlajky na úřadech a institucích vlají na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezněly kostelní zvony. Lidé vzdali úctu zemřelým a soustrast pozůstalým minutou ticha. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce, sobotní program změnily i televizní stanice.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil přišel v sobotu dopoledne uctít památku k rektorátu Univerzity Karlovy. „Vezmeme si z toho nějakou sílu pro budoucnost. Nesmíme to vzdát, musíme se semknout,“ řekl. Na místo dorazil se senátory Jiřím Drahošem, Adélou Šípovou nebo Janem Holáskem. Šípová zdůraznila, že je teď zásadní, aby se lidé starali o svoje duševní zdraví a nikdo by se neměl bál vyhledat odbornou pomoc. „Velmi soucítím se všemi studenty a vyzývám je, aby vyhledali pomoc,“ řekla.

Podle něj je třeba vyjádřit pozůstalým podporu. „Myslím si, že je potřeba nyní se zklidnit. Teď bych byl proto, abychom podpořili ti, kteří jsou na tom dnes hrůzostrašně,“ pokračoval. Podle jeho slov je síla v tom, že lidé drží při sobě.

Zádušní mše za oběti střelby

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě začala hodinu před polednem zádušní mše za oběti střelby, kterou sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. „Stále jsme všichni svým způsobem nějak v šoku z toho, co se stalo,“ řekl na úvod bohoslužby. Podle něj je třeba, abychom jasně odsoudili to, co se stalo a zároveň abychom se podívali dopředu. Mezi účastníky byl i prezident republiky Petr Pavel.

„Život mladého člověka je nenaplněnou možností vykonat pro ostatní mnoho dobrého, a i proto se nás jeho násilné ukončení dotýká o to víc,“ řekla na zádušní mši rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. Ve svém projevu také poděkovala všem, kteří v tyto těžké dny posílají slova podpory, ať už jsou z České republiky nebo ze zahraničí. „Především bych chtěla poděkovat všem, kteří aktivně pomáhají,“ pokračovala.

Mimořádné poděkování podle jejích slov patří kolegiu děkanky Filozofické fakulty, které svým mimořádným nasazením zachránilo řadu dalších životů. „I nadále si pomáhejme, buďme k sobě dobří, ohleduplní a vzájemně si buďme oporou. V tyto těžké chvíle by nikdo z nás neměl zůstat sám,“ dodala.

Všech pět zvonů

Po pěti letech se v sobotu na Černé věži v Českých Budějovicích rozezněl největší zvon Bumerin. A to přesně ve dvanáct hodin v den státního smutku. Tři a půl tuny těžký zvon je slyšet jen ve výjimečných případech. Naposledy se rozhýbal při stých oslavách vzniku Československa.

„Zvoníme jím jak při radostných událostí, tak i bohužel při těchto smutných. V poledne zvonilo všech pět zvonů, ale Bumerin svým tónem podtrhuje tuto mimořádnou událost,“ říkal správce věže Jan Vančura. Zvony zněly nad městem deset minut.

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv

Bohoslužby v Plzni či Brně

Bohoslužby připomínající oběti tragického útoku se uskutečnily také v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, v ostravské katedrále Božského Spasitele a na dalších místech.

Změny TV programu, vlajky na půl žerdi. Kultura reaguje na státní smutek

Památku obětem střelby uctili také v Plzni. Sobotní ranní bohoslužbu k Betlémskému světlu spojil plzeňský biskup Tomáš Holub i se vzpomínku na oběti vraždění na Filozofické fakultě v Praze a v Klánovickém lese.

„Bylo pro mě strašně důležité najít spojnici, která nebude umělá. Našel jsme ji v tom, že tohle světlo je dar shůry, které přichází do neklidného, zlem a násilím zasaženého světa. Na tom jsme založili hlavní myšlenku téhle bohoslužby. Modlili jsme se způsobem, který dává naději, který nechce škrtnout truchlení, ale vnést do něj světlo, které je hrází proti zoufalství. To se nám doufám aspoň trochu podařilo,“ shrnul biskup plzeňský Tomáš Holub.

Sobotní ranní bohoslužbu k Betlémskému světlu spojil plzeňský biskup Tomáš...
Sobotní ranní bohoslužbu k Betlémskému světlu spojil plzeňský biskup Tomáš...
Sobotní ranní bohoslužbu k Betlémskému světlu spojil plzeňský biskup Tomáš...

Bohoslužba v Plzni. Autor: Petr Ježek

V Katedrále svatého Bartoloměje na bohoslužbu přišlo na dvě stovky věřících. Většina z nich se pak na jihovýchodní straně katedrály společně s biskupem a skauty ještě společně modlila venku na dešti za oběti, zraněné a jejich rodiny u takzvaného Vošahlíka.

To je hlavička andělíčka na jedné z mříží katedrály, která podle tradované pověry přináší štěstí tomu, kdo se jí dotkne, kdo ji pohladí. Za desítky let je už celá ohlazená.

Naposledy byl státní smutek 3. února 2020

Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka, vyžádala si 14 obětí na lidských životech. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Zemřel i útočník, který po hrůzném činu obrátil zbraň proti sobě. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech.

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta.

Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...