ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Sbírka pro Ukrajinu líčí na pokročilejší drony. Shromáždila se už desetina peněz

  • 34
Přes 11 milionů korun poslali Češi za několik dní do sbírky na drony pro Ukrajinu. Vzhledem k tomu, že pro nasazení v boji proti ruským okupantům chtějí organizátoři ze spolku Skupina D nakoupit 10 tisíc těchto strojů, částka vybraná k 2. lednu tak zatím stačí na nákup zhruba desetiny plánovaného množství.

Záštitu nad spolkem převzali náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka a náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Radek Hasala.

Spolek chce pořídit tzv. FPV drony, které umožňují operátorovi sledovat obraz přenášený dronem v reálném čase pomocí speciálních brýlí. Motto sbírky je „vidět znamená vyhrát“. Konstrukce dronů je podle dnešní tiskové zprávy spolku přizpůsobena konkrétnímu užití ukrajinskou obranou a bude se mu nadále přizpůsobovat.

Štědrost vyzbrojuje Ukrajinu. Dárek pro Putina poslal raketomet, chystá vrtulník

Rusko, které zahájilo útok na Ukrajinu 24. února 2022, podle spolku brzy pochopilo význam dronů v boji a zavedlo jejich masovou výrobu. „Rusku se tak dnes v počtu dodávaných FPV dronů podařilo několikanásobně přečíslit ukrajinskou stranu a na bojišti je tento fakt čím dál, tím více znát,“ sdělil spolek.

Jak přispět

  • Peníze mohou zasílat lidé na sbírkový účet s číslem: 59395 / 5500

Přispět na nákup dronů mohou lidé přes web projektu. Sbírka začala podle spolku před několika dny.

„Zvláště teď je nutné pomoci Ukrajině, která začíná bojovat s menším zájmem západních demokratických spojenců,“ uvedl jeden ze zakladatelů Skupiny D, ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Mezi zakladateli spolku Skupina D jsou herec Ondřej Vetchý, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký, Mikuláš Kroupa a Martin Kroupa z Post Bellum, Otakar Foltýn z Vojenské kanceláře prezidenta republiky nebo investor a člen aktivních záloh armády Jan Veverka. Čestným předsedou spolku je náčelník generálního štábu armády Řehka.

Svým názvem Skupina D odkazuje ke Zvláštní skupině D, která vznikla za druhé světové války v roce 1941 ve Velké Británii pro výběr a výcvik československých parašutistů k výsadku na území okupovaná nacistickým Německem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video