U Milostína na Rakovnicku narazil vlak do kmene stromu. První vůz soupravy vykolejil.

U Milostína na Rakovnicku narazil vlak do kmene stromu. První vůz soupravy vykolejil. | foto: Drážní inspekce, iDNES.cz

Českem se prohnaly bouřky, do spadlého stromu narazil vlak

  • 22
Bouřky, před nimiž varovali meteorologové, v noci zasáhly především Jindřichohradecko a Náchodsko. V Českých Velenicích kroupy poničily střechu rodinného domu. U Milostína na Rakovnicku zastavil spadlý kmen vlaky. Hasiči čerpali vodu ze sklepů. Přes den bude pršet hlavně na Moravě a Slezsku, srážky by ale už neměly být tak vydatné.

"Na Náchodsku napršelo za šest hodin až 46 milimetrů," uvedla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Helena Ferebauerová.

Na regionální železniční trati z Prahy na Chomutov narazil ráno u Milostína spěšný vlak do kmene. První vůz soupravy při nárazu vykolejil. Ve vlaku v té době cestovali čtyři lidé, nikdo z nich se nezranil. Škoda na vlaku byla vyčíslena na 800 tisíc korun. Na trati činí 100 tisíc.

Doprava bude podle Drážní inspekce přerušena nejspíše až do večerních hodin. "Mezi Milostínem a Měcholupy jezdí náhradní autobusová doprava," uvedla Radka Pistoriusová z Českých drah.

Jihočeští hasiči vyjížděli kvůli bouřce do sedmé hodiny ráno dvanáctkrát. V Českých Velenicích krupobití poškodilo střechu rodinného domu. Voda zatopila několik sklepů ve Velenicích, Třeboni a Kojákovicích. Na Jindřichohradecku odstraňovali hasiči dva spadlé stromy, další odklidili ve Slověnicích na Českobudějovicku nebo u Týna nad Vltavou.

V noci podle meteorologů pršelo hlavně ve východních Čechách a západní části Moravy. "Za šest hodin spadlo v první polovině noci 10 až 35 milimetrů srážek, v druhé polovině je to odhadem 20 až 25 milimetrů," dodala meteoroložka.

Aktuální mapa srážek

Pršet bude i během dne. Dopoledne zůstane v Čechách zataženo s trvalým deštěm. Ten se postupně bude přesouvat na Moravu a do Slezska, kde může být dopoledne ještě polojasno a kolem 25 stupňů. V poledne a po obědě Moravu zasáhnou místy bouřky, v Čechách budou už jen ojediněle. Teploty se tu budou pohybovat kolem 23 stupňů.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz Předpověď počasí

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video