Staroměstské náměstí - protest KSČM,<br>15:19, 20.11.2002

Staroměstské náměstí - protest KSČM,
15:19, 20.11.2002 - Fotografie byla on-line přenesena z telefonu přímo do redakčního systému. Omluvte, prosíme, sníženou kvalitu. Děkujeme za pochopení. | foto: iDNES.cz

Češi se naparují. Ale sunou se na chvost

  • 46
Před čtvrt stoletím vznikla Solidarita, masové hnutí Poláků proti komunismu. Bylo to poslední velké vzedmutí před definitivním pádem komunismu a ruského impéria.

Každá ze středoevropských ruských držav měla takový okamžik.

Berlínské povstání v roce 1953 a maďarské v roce 1956 rozdrtily ruské tanky. Do Polska Rusové už nevpadli – Solidarita byla příliš masové hnutí a polské rozhodnutí otočit se ke komunismu zády příliš zřetelné.

Zvláštní postavení mělo pražské jaro 1968. Nebylo to protikomunistické povstání, nýbrž vizionářské hnutí s lidskou tváří. Chtělo Rusům ukázat, že komunismus aplikují špatně. Československá republika byla také jedinou zemí, v které komunistická strana zvítězila ve volbách.

Možná i dnes usiluje velké množství Čechů o zlepšení komunismu. Kde ještě dnes mají takovou komunistickou stranu jako my? S tolika voliči? Češi se rádi naparují. Poláky pohrdali – pro jejich hlad, bídu, ošuntělost. Solidarita neměla v Čechách takřka žádný ohlas.

Český hrnec byl na rozdíl od polského plný, český zadek seděl ve škodovce a českou lidovou politickou devízou bylo: Ať se Poláci nediví, že nic nemají, když stávkují a prožrali půjčky. Taková byla i pýcha českých komunistů. U nás je pořádek, klid, blahobyt, tvrdili hrdě, když se kolem nich hroutil rudý svět. Je z toho nějaké poučení?

Těžko. Vzdálenost mezi kdysi excelentně prosperující československou demokracií a ostatním světem střední a východní Evropy se prudce zmenšuje. Česká republika padá na konec pelotonu.

Už se měříme s Estonskem.

Předběhneme je? Stále víc Čechů věří, že blahobyt dělají vlády. Slib, státe, že dáš a přidáš – to se stává vládnoucí ideologií země. I tu svobodu nám asi dal Bush s Gorbačovem na Maltě. Poláci vědí: svobodu dala Solidarita. Miliony občanů. To je poučení do Čech nepřenosné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video