Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Mladí Češi netolerují Romy, rasistický humor už ale netáhne, zjistil průzkum

Mladí Češi stále neměří Romům stejným metrem jako ostatním, jejich postoj vůči nim se však oproti minulosti zlepšil. Vyplývá to z letošního výzkumu, který pro kampaň HateFree Culture zpracovala agentura Median. Oproti roku 2014 mladá generace navíc méně věří mýtům o menšinách, je také odmítavější vůči rasistickému humoru. Naopak nejlépe Češi vychází s Židy a Vietnamci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Když je vidět jeden Róm, který žije poctivě, chodí do práce a chová se řádně, tak je to zázrak! Většina Rómů čeká s nataženou dlaní, nic nedělá a ani se o to nesnaží! To je opravdu málo pro to, aby si jich většinová společnost mohla vážit. V Česku žije mnoho cizinců, ale problémy s nimi nejsou, naopak prolínají se s většinovou společností a navzájem si pomáhají. Jen s Rómy to stále skřípe!

0 0
možnosti
RS

Tak on se zoufale dožaduje i důkazů, že snad někdy napsal něco neslušného, nadávku, urážku. To je opravdu k smíchu, když je tím zde proslulý. ;-D

0 0
možnosti
TS

T53o37m66a10s 81S39l46u58k76a

19. 10. 2021 0:01

Otázka zněla jestli "vidí soužití jako problematické". Z kladných odpovědí nelze odvodit rasismus nebo xenofobii respondentů, milé hatefree. Ledaže by to hrubě odporovalo jiným statistickým ukazatelům. Naopak, takový dotazník je často součástí zjišťování skutečného stavu věcí, obzvláště v tomto případě mi přijde vhodný - kvalita soužití je subjektivní -, a tedy by stálo za to popátrat trošku hlouběji, místo malování předdefinovaného terče okolo zásahu. Je to mimochodem pro vaši ideologickou agendu dost kontraproduktivní. Jen pro upřesnění: to, že 80% odpoví kladně, neznamená, že problematičtí jsou podle nich všichni nebo 80% té skupiny, ale, že 80% lidí v té skupině vidí ve větší míře problematické elementy. Někdy stačí jeden z bambiliónu, pokud je dost extrémní. Např to, že si mezi našima 5.5 muslimama jeden doma kutí bombu, druhý rekrutuje pro ISIS, a jejich představitel káže wahabistické šílenosti. To si všichni ostatní můžou být nejmilejší na zeměkouli, ale na kompenzaci vnímaného problému to evidentně nestačí. Není to totiž standardní jev společný pro všechny skupiny, jako např běžná kriminalita v běžné míře, ale zcela specifický a extrémně nebezpečný jev, který tuto skupinu neomylně provází, kdekoli se vyskytne. U romů by na to pohodově stačil jeden Chanov. A že jich je.

Uvedené skupiny tvoří identifikovatelné celky s určitými specifickými rysy, které lze nějak statisticky popsat. To samozřejmě neznamená, že statistiku lze projektovat na každého jednotlivce, to bychom byli všichni napůl žena a napůl muž, ale ten celek statisticky popsat lze, přičemž ten popis je fakt.

Já si troufám tvrdit, že mám romáky fakt rád. Obdivuju každého, kterému se z toho začarovaného kruhu socio-ekonomického marasmu podařilo vyhrabat, a fandím všem ostatním, aby se jim to povedlo taky, není to lehké. Neumím si ale představit, že bych na tuto otázku odpověděl, že to soužití nevidím jako problematické. Na to nemám dost růžové brýle ani schopnost obelhávat se v zájmu dobrého image nebo pocitu sama ze sebe.

2 0
možnosti
TS

T20o48m54a98s 15S87l82u80k84a

19. 10. 2021 0:03

Pokračování...

Problém samozřejmě je, pokud v tom někdo vidí genetické vlivy, "rasu", místo socio-ekonomického a kulturního dědictví. Ne proto, že by se vliv rozdílného genetického vybavení celých "ras" na jejich socioekonomický potenciál nesměl vidět, protože Hitler, ale proto, že neexistuje. Je to naštěstí vyvrácený omyl. Korelace tam je, a to hodně zavádějící, ale ne kauzalita. Všichni jsme produkt složité historie a kulturního vývoje. Někdo měl víc štěstí někdo míň. Každopádně větší genetický rozptyl je uvnitř každého etnika, snad kromě andamanců, než mezi etniky. Problém se spojováním neblahého stavu romáků s jejich genetickou výbavou - v tom smyslu, že je to dělá nezvratně méně schopnými nebo jinak problematickými - u nás samozřejmě existuje, ale v mnohem menší míře, než se prezentuje, a pravdedobně i v menší míře, než v zemích, které nás s obrovskou hroudou másla na hlavě z rasismu obviňují. U romáků je to holt dědictví kočovnické historie a následného uzamčení v nejnižších socioekonomických vrstvách. Důkazem budiž to, že úplně stejně dopadli skotští, irští nebo švýcarští kočovníci, kteří jsou ovšem bílí jako stěna. Nebo například to, že řada jevů, které bývají spojovány s genetickou výbavou se výrazně mění v čase. Romové mají oproti těmto kočovníkům samozřejmě o jednu nevýhodu navíc, a to, že ten původ je viditelný na vzhledu. Pak i člověk, který není rasista vidí větší pravděpodobnost, že by ten člověk mohl pocházet z problematického prostředí a nést s sebou jeho následky. Ta větší pravděpodobnost je bohužel fakt. Je ovšem tragédie, pokud někomu je odepřena příležitost, pokud to pravda není (vlastně i pokud to pravda je, ale ten důvod byl jen ten předpoklad na základě vzhledu.) To ten začarovanej kruh udrží uzavřenej a přitom je potřeba ho někde rozštípnout.

1 0
možnosti
MK

M30i73l11a43n 16K20e71s29l

18. 10. 2021 22:32

Jaký si udělat obrázek o Romech,když žádného osobně neznám.Dám na informace v televizi ,rozhlase a podobně.Nevím proč do toho tancování na TČ1 nedají nějakého Roma,který je schopen komunikovat s ostatními.Ten,co se tam batolí je tak akorát pro srandu a ovlivňuje názory na Romy.

0 0
možnosti
JH

Ten, co se tam batolí, jak jste vkusně napsal, můj názor na ně neovlivnil. A ani nemohl. Svůj názor jsem definoval už dávno.

Jinak, někdo může říct, že i Pavlásek takhle čeřil vodu a byl za blbce. Otázka zní: "Kdo tu komickou roli přijal a kdo ne?"

0 0
možnosti
Foto

Ony obvykle ty postoje mladých k všemu možnému bývají posléze výrazně modifikovány životními zkušenostmi, že?

7 0
možnosti
JH

J51i93ř59í 89H20o20r89á36k

18. 10. 2021 19:54

Mladá generace bílých si musí uvědomit, že budou na Cikány muset pracovat. Oni nikdy pracovat nebudou !

a včil ban....

6 0
možnosti
RS

Právě proto se nechtějí integrovat. Takto jsou nezaměstnatelní.

1 0
možnosti
RR

Co je vzacnejsi nez Siamska dvojcata? Cikansky jedinacek. Absolutni nesmysl? Cikan studujici pri zamestnani.

10 0
možnosti
JD

V případě Romů vidí soužití jako problematické 86 procent respondentů, o pět procent méně než dříve.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesi-romove-pruzkum-pristup-rozdily-myty-rasismus.A211018_124124_domaci_baky?

;-D;-D;-D

1 0
možnosti
RS

To proto, že se cikáni z jejich blízkosti odstěhovali. ;-)

1 0
možnosti
VV

To je takový typický český obrázek české duše.

Chceme sami respekt, ovšem dáváme ho ostatním velmi neradi, chceme rozumné soužití s muslimy, - ovšem nijak nám nevadí těch pár tisíc spoluobčanů častovat xenofobickými invektivy, ač pramálo z nás s muslimy měl cokoliv společného.

Co se týče cikánů, zajímavé je, že spousta z nich třeba v Anglii našla normální práci, kde je brali bez předsudků a fungovali tam, jako normální lidi.

Je to problém na obou stranách.

0 17
možnosti
RS

Vietnamci - 2. generace studují na výbornou, jsou z nich lékaři atd. Cikáni cca 700 se nesnaží integrovat a jen natahují ruce. Ziskovky sají peníze na integraci Cikánů. Najdi rozdíl, xenofobní komiku. Muslim je často souzen za terorismus. Najdi rozdíl mezi muslimem a Čechem.

11 0
možnosti
TB

Pronajmout byt takovým lidem, že v důsledku jejich přítomnosti poklesne cena nemovitostí v širokém okolí je fakticky poškozování cizí věci, kde škoda je rovna dotyčnému poklesu.

3 0
možnosti
VV

A mě nazýváte nahoře xenofobním komikem?

Podívejte se na sebe.

0 5
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  21:52

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného, který čelí kritice za své výroky, to nebyl...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  21:30

Gruzínský parlament schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, prosazený vládní...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...