Výměna stříkaček pomáhá zastavit šíření infekčních chorob nejen mezi narkomany. | foto: Profimedia.cz

Červený kříž stopnul pomoc pražským narkomanům

  • 181
Český červený kříž přestane od pátku vyměňovat narkomanům v Praze stříkačky. Terénní program, tzv. harm-reduction, brání především šíření infekčních chorob. Důvody jsou finanční, ale roli sehrály i stížnosti "spořádaných občanů", kteří míní, že "feťáci se podporovat" nemají.

Nutno předeslat, že v Praze zdaleka nebyl Červený kříž jedinou organizací, která výměnu použitých jehel prováděla. Vedle Sananimu nebo Drop-inu patřil k těm nejmenším.

Drogová prevence nezná konkurenční boj
Podle šéfa terénních programů společnosti Sananim Martina Větrovce ale bude činnost Červeného kříže chybět. "Jejich provoz nebyl zanedbatelný. Je otázkou, kam půjdou klienti, kteří využívali jejich služeb."

"V této oblasti nejde o žádný konkurenční boj, protože poptávka vysoce převyšuje nabídku," vysvětluje. Oblasti, kde chybí nebo zmizí okýnko pro výměnu použitých jehel za sterilní, jsou podle něj velmi rizikové. Použité stříkačky se povalují na ulici, v ohrožení jsou hlavně děti.

Červený kříž: Necháme to odborníkům
Červený kříž (ČČK) měl od roku 1997 non-stop provoz na Hlavním nádraží, kde se donedávna soustřeďovali narkomani z celé Prahy a okolí. Minulý týden ale začala dlouho očekávaná rekonstrukce a narkomani, stejně jako bezdomovci byli vytlačeni do ulic. - více zde

Už dříve tak ČČK otevřel středisko tzv. harm-reduction na Vinohradech. Na další provoz už ale prý nemá oprávnění ani peníze. Podle Marty Polachové, ředitelky Červeného kříže pro Prahu 2, jim licenci odňal vládní úřad pro protidrogovou problematiku. Organizace tak už nemohla žádat o peníze a nepodpořil ji ani magistrát.

"Ale nechci, aby to vyznělo, že si stěžujeme. Červený kříž má jiné projekty, není specialista na drogy. Přenecháme to odborníkům jako je Sananim nebo Drop-in," zdůrazňuje Polachová.

Pražané: Červený kříž podporuje feťáky!
Z jejích dalších slov však vyplývá i další problém - tlak "spořádaných občanů", kteří si stěžovali, že věhlasná organizace "podporuje feťáky".

"Lidé často myslí zjednodušeně. Nechápou, že v důsledku nechráníme narkomany, ale především je před šířením infekčních chorob," vysvětluje Polachová. Lidé se prý báli o své bezpečí i o svá auta zaparkovaná v okolí střediska. "Ale z obou stran jsou i hospody, těžko tak mohli ukázat na ty, kteří případný nepořádek dělají," dodává. Jenže opilci jsou ve výhodě. Alkohol je společensky přijatelnější droga.

Na "Hlaváku" udělal Červený kříž kus práce
"Červený kříž udělal za léta své činnosti na Hlaváku obrovský kus práce a patří mu za to uznání," předesílá vedoucí vládního oddělení koordinace a financování protidrogové politiky Vladimír Sklenář.

Není podle něj pravda, že by jeho úřad "Kříži" certifikaci odňal. "Je to trochu jinak. Dostali ji s podmínkou do 30. června s tím, že napraví určitá pochybení a zažádají o prodloužení. To ale neudělali," tvrdí. "Ale mám pocit, že v tomto směru už tak trochu sami rezignovali," domnívá se Vladimír Sklenář. Připouští ale, že i kdyby si "Kříž" zažádal, není jisté, že by povolení znovu dostal.

Sklenář: Síť je dostatečná
Červený kříž měl totiž podle Sklenáře dosud specifické postavení, protože ošetřoval velmi nebezpečný prostor Hlavního nádraží. Úřad tedy prý přivíral oči nad některými chybami v dokumentaci nebo nedostatečné oborové kvalifikovanosti. "Zaplňovali zde mezeru, ale když byla služba odsunuta z nádraží, je fakt, že ztratila na významu."

Podle něj ale ukončení harm-reduction Červeného kříže neznamená pro Prahu žádný větší problém. "Síť je zde dostatečná," soudí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video