Ceny potravin klesají, je to výsledek tlaku naší vlády, prohlásil Fiala

  • 223
Premiér Petr Fiala ve Sněmovně přihlásil k tomu, že jeho vláda dosáhla snižování cen potravin. Distancoval se také od výroku svého poradce Štěpána Křečka, který o Velikonocích v televizi nepřímo radil lidem, že si mohou jezdit kvůli nákupu potravin do Polska a a že se to vyplatí i lidem z Prahy.

„Ceny potravin klesají, je to výsledek tlaku naší vlády,“ řekl ve Sněmovně premiér Petr Fiala při interpelacích při odpovědi na otázku Martina Kolovratníka z opozičního hnutí ANO.

„Když se podíváme na poslední údaje o spotřebitelských cenách a právě cenách potravin, vidíme, že meziměsíční pokles cen potravin v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje je výrazný, u zeleniny o 5 procent, u vajec o 12,9 procenta, polotučné trvanlivé mléko o 12,3 procenta, nealkoholické nápoje 2,3 procenta, oleje a tuky 2,6 procenta, drůbež 1,5 procenta, cukr 4 procenta,“ vypočítával ve Sněmovně Fiala.

„Já už jsem opakovaně řekl, že ten výrok považuji za nešťastný,“ prohlásil Fiala o vystoupení Štěpána Křečka při debatě na CNN Prima News, při níž se jeho poradce střetl s předsedou odborové centrály ČMKOS Josefem Středulou.

„Pan poradce Křeček popsal určitou situaci, která se odehrává, ale to neznamená, že ten výrok za dané situace byl vhodný,“ řekl při interpelacích předseda vlády. Poradci jsou lidé, kteří nemají mluvit za vládu, ale mají vládě radit, uvedl premiér.

Stanjura označil Havlíčka za proruského a uslyšel, že vláda je protičeská

Středula v dubnu v televizi mluvil o tom, že se v Česku ceny utrhly, což je důvod, proč lidé raději jezdí nakupovat do Polska. Na jeho slova reagoval Křeček. „Chci, aby se lidem ušetřilo v rodinných rozpočtech. V Polsku je to teď opravdu výhodnější. Už se to vyplatí i Pražanům,“ prohlásil, ale dodal, že to není řešení.

Vládní pětikoalice se minutý týden domluvila na úsporném balíčku, který sama nazývá jako ozdravný. Jeho součástí je to, že mají být jen dvě sazby DPH a že daň z přidané hodnoty na potraviny má klesnou z 15 na 12 procent.

Držíme svoje sliby, za škrty si stojím, říká Fiala. Ustupovat odmítá

Fiala v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že věří, že se to promítne do poklesu cen potravin. „Pokud jsem zaznamenal výrok prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu, který zastupuje řetězce, tak také řekl, že se to projeví. Takže předpokládáme, že se to skutečně pozitivně projeví, že se lidem zlevní potraviny, a to je velká pomoc. Mimochodem máme propočítáno, že u DPH lidé celkově budou platit méně,“ řekl Fiala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video