Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Češi se cítí okrádáni, dřeni až na kost, u cen potravin selhal úřad, míní Pikora

Češi se cítí u cen potravin okrádáni, zároveň si už ale zvykli. „Kdyby vyjeli do zahraničí a viděli, že tam kde mají trojnásobné platy, mají to samé zboží levnější, tak by najednou vznikl větší společenský tlak,“ řekl ekonom Vladimír Pikora v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Jako důvod pro zdražování uvedl i marže obchodníků a také potřebu, aby začaly fungovat dohledové úřady.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

P39e52t80r 88C43h28m72e83l

7. 12. 2023 16:10

Trojnásobné platy a stejné ceny ovšem platí specificky o Německu, pane Pikoro, tak proč píšete obecně zahraničí? Byl jste někdy nakupovat ve Skandinávii? Ve Francii? V UK?

0 0
možnosti
MR

Ja tomu nejak nerozumim. Co ma delat antimonopolni urad? Stanovit stropy? Stanovit ceny? Ja proste kdyz mi neco pripada dravy tak si to nekoupim.

1 0
možnosti
JN

J92a43n 90N44e48m76e46c

7. 12. 2023 12:49

Jedine dohlížet, že probíhá korektní soutěž. Obecně asi platí že při více než 5i účastnících na obou stranách je to v pohodě, ale při méně je riziko dohody a kartelu dost značně viz naší mobilní operátoři. A kolik tu máme potravinových řetězců? Když zjistíte, že mají stejné vlastníky, tak jsme asi pod tim číslem 5, tudíž riziko dohody je značné. A rozdíl cen ČR x okolí ukazuje, že něco u nas nefunguje/funguje jinak. A nejen v řetězcích, zkusme se podívat na počet velkých dodavatelů mléka, pečiva, masa ... hádal bych, že i tam je problém.

0 0
možnosti
LP

Je ABSOLUTNĚ NUTNÉ zamezit zdejšímu NEmajiteli burešovi ovládat dominantní část trhu s potravinami a vůbec omezit jeho vliv na dění v ČR a bude KLID

0 0
možnosti
JK

J57a69n 24K61a59z91d20a

7. 12. 2023 9:09

Češi se necítí okrádáni, Češi vědí, že jsou okrádáni.

4 0
možnosti
JO

J12i77ř11í 10O27p45l92t

7. 12. 2023 4:56

včera za 25, dneska za 50, zítra třetinový obsah za 40, to nejsou pocity, vždyť to je horší než smlouvání na trhu v 15. století, protože tady ani člověk nemá právo o ceně smlouvat, nemůže ani jen koupit nebo nekoupit, protože nájem, energie, potraviny, voda, oblečení, to jsou nezbytné věci, to člověk nemá žádnou svobodu volby, jestli to koupí/zaplatit nebo ne, to prostě koupit/zaplatit musí. ty řetězce, vlastníci tu z lidí udělali úplné onuce, nějak moc se otrkali ze zkušenost z 1948, také by se to mohlo vrátit, lidi už jich mají plné kecky.

2 1
možnosti
JK

No, já se opravdu mohu rozhodnout, zda nakoupím v hypermarketu, místním obchodě, nebo od nějakého farmáře. Že Vy to neumíte, je jiná věc.

2 2
možnosti
PJ

Největší podíl na potravinách má Agrofert, který čím dál více bohatne. Navíc co je z Agrofertu, tak se to nedá jíst.

3 5
možnosti
PV

Pavle -mám pro tebe dobrou radu - tak to nejez !

6 0
možnosti
MM

Teda číst tuhle diskusi je utrpení. Copak už z tohoto státu dočista zmizel zdravý selský rozum? Je zoufalé, kolik lidí se nechá odrbávat a ještě to jsou schopní obhajovat, že to je ten správný kapitalismus. Není. Měli by si něco nastudovat o dobách, kdy kapitalismus byl ještě kapitalismem a dostal Evropu na vrchol civilizace.

Zazněl tu opět příklad nejkřiklavější. ČEZ. A zase tu najdeme bláboly, že ČEZ jakožto akciová společnost to dělá správně a jinak to dělat nemůže. Samozřejmě, že může. Stát má přes 70%, což znamená, že je výrazně majoritní akcionář. V jakékoli akciové společnosti je to právě majoritní akcionář, který určuje strategii firmy. Minoritním, pokud se jim to nelíbí, nikdo nebrání akcie prodat. Mám kamarádku v USA a tam by se dalo najít nespočet případů, kdy majoritní vlastník takto usadil nějakého kverulanta s pár procenty. Nelíbí se ti to, tak prodej a jdi.

Na druhé straně pozor, majoritní vlastník samozřejmě nesmí firmu cíleně poškozovat například prodáváním pod výrobními náklady, vyváděním majetku a tak podobně. Ale o to by se v případě ČEZ rozhodně nejednalo. Zisk by byl i nadále slušný, ale nehuntovalo by to celou ekonomiku.

Kapitola sama pro sebe je naše spotřebitelské chování. Všichni nadávají, jak je draho, ale před super nebo hypermarkety málem nezaparkujete a skoro všichni vozíky narvané žrádlem, jak kdyby zásobovali snad polární výpravu. A nejde o základní potraviny. Zhusta jde právě o zboží, u kterého všichni nadávají, jak je předražené. Ale že by si něco zkusili doma například sami upéct, jak tomu bývalo dříve, tak to ani náhodou. Koupí to už hotové a nadávají, jak je to drahé. Ale pak se z toho nedostaneme vážení. Když si ovce sama bečí o ostříhání, tak proč jí nevyhovět.

8 3
možnosti
VZ

Podepisuji. Moc hezky vystiženo.

1 2
možnosti
PP

P53e37t70r 41P31a84ž94o63u94t

6. 12. 2023 23:43

Naše kontrolní orgány a soudy jsou zahraničím firmám k smíchu. Když už kontrolní úřad náhodou něco omylem zjistí a uloží pokutu tak následující soudní tahanice většinou nedokáže dotáhnout do úspěšného konce a když už se náhodou povede i to tak to skončí pokutou na kterou ta firma vydělává asi půl dne.

U nás nemáme drahé jen potraviny, ale naprosto všechno. Bizarní úkaz je u oblečení kdy evropské značky stojí v USA půlku toho co u nás v Česku, zjevně doprava z Itálie do USA je levnější jak do Česka a u obchodníci musí mít citelně nižší náklady.

1 0
možnosti
JJ

Občan ČR snese všechno. Životní úroveň poklesla na úroveň roku 2018. Všechno se zdražuje a zdražovat kvůli energiim bude.

Nás může jen zachránit výstavba nových zdrojů vlastnenych státem. Každá soukromá firma se bude snažit maximalizovat zisk. Levně vyrobenou energii bude chtít prodat co nejdraž na burze. Pokud se zde má zachovat průmyslová výroba, musí se o to postarat stát. Zas takové špičkové mozky, které by tento stát uzivily bohužel nemáme. Tady se musí tvořit hodnoty rukama.

0 1
možnosti
LN

Jo stát to draze vybuduje. Vymění se vláda a ta to hluboko pod cenou prodá někomu kdo už dopředu bude mít třeba informace.

Hold jsme národ prorostlý korupcí. Od osamostatnění ČR tu zmizelo tolik miliard, že se o tom raději nikde nepíše. Třeba takový křišťálově čistý Gross. Vytuneloval co mohl a dnes si jeho rodina žije za nakradený finance.

1 1
možnosti
MS

Dejte ÚOHS možnost rozdávat pokuty jako % z obratu a velmi rychle zjistíme, že konkurence může být, jen jaksi když není vynucovaná...

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel udělil Stoltenbergovi vyznamenání. Ocenil jeho podíl na prosperitě Česka

30. května 2024  16:42,  aktualizováno  17:06

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy generálnímu...

V londýnské restauraci se střílelo, devítiletá dívka po zásahu bojuje o život

30. května 2024  16:35

Devítiletá britská dívka bojuje v nemocnici o život poté, co ji zasáhla kulka při střelbě v...

Zeman přijel Paroubka podpořit před eurovolbami na akci za mír a prosperitu

30. května 2024  15:10,  aktualizováno  16:35

Bývalý prezident Miloš Zeman přijel před volbami do Evropského parlamentu do Teplic na akci dalšího...

Agresivní válku spustila Moskva. Ukrajina má právo se bránit, řekl šéf NATO

30. května 2024  14:12,  aktualizováno  16:34

Ukrajina má právo se bránit i údery na vojenské cíle na ruském území, uvedl šéf NATO Jens...

Pronájem nebytových prostor 72 m2, Třinec
Pronájem nebytových prostor 72 m2, Třinec

Poštovní, Třinec - Staré Město, okres Frýdek-Místek
15 000 Kč/měsíc