Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Čech zavinil v Rakousku pád laviny, zaplatí náklady na záchrannou akci

  • 58
Český instruktor lyžování Karel S. bude pykat za to, že přispěl k uvolnění laviny poblíž střediska Kitzsteinhorn u Kaprunu. Má zaplatit deset tisíc eur. Horská služba letos začala v rakouských Alpách uplatňovat tvrdý postup proti neukázněným lyžařům.

Čech se pohyboval v oblasti, kde byl vyhlášený čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Lavina zasypala jednoho muže, kterého se podařilo brzy vyprostit bez následků.

Horská služba přesto musela celé místo zkontrolovat, aby zjistila, zda na místě nezůstal ještě někdo. Prohledávání trvalo čtyři hodiny. Pomáhali lavinoví psi, zasahovaly také čtyři vrtulníky, což zásah značně prodražilo. Náklady na záchrannou akci má zaplatit právě český instruktor.

"Nechceme plošně trestat skialpinisty a lyžaře," ujistil rakouský deník Der Standard Kurt Reiter, referent krizového řízení na okresním hejtmanství. Úředníci využili účinného nástroje, jak vymáhat náklady na záchranné akce, které způsobili nezodpovědní lyžaři. "Nepotřebujeme žádný zdlouhavý soudní proces," upřesnil Reiter.

Čech, který žije v Kaprunu, ale na místě nebyl sám. "Evidentně to nebyl jediný viník. Navíc záchranářům sám aktivně pomáhal. To jsou rozhodně polehčující okolnosti," uvedl Kurt Reiter.

Český lyžař proto zřejmě nebude muset zaplatit celou částku, pokutě v řádu tisíců eur se ale nevyhne. Okresní hejtmanství pátrá nyní po dalších vinících.

Česko by přivítalo podobnou možnost

Češi by podobnou možnost, jakou mají Rakušané, rozhodně přivítali. "V současné době nemáme žádnou možnost se bránit," sdělil iDNES.cz náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Možnost vymáhat náhradu po tom, kdo svým nezodpovědným chováním způsobil záchrannou akci, by se mu líbila.

Podle něj se ale podobná otázka týká celého záchranného systému. Líbí se mu systém, který právě v Rakousku funguje. Náhradu nevymáhá Horská služba, ale příslušný správní úřad pomocí vyhlášek.

V Česku je nyní jediná možnost jak postihnout lyžaře. Mohou dostat pokutu za to, že se pohybovali mimo vyznačenou cestu v chráněné první zóně národního parku. "Horší ale je, pokud tam vstoupili a vyvolali záchrannou akci," je přesvědčený Brožek.

Záchranné akce po pádu laviny jsou náročně časově i na počet lidí, náklady se pohybují v řádu desítek až stovek tisíc korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video