Čaputová předběhla české politiky. Položila věnec na Národní třídě

  • 210
Sametovou revoluci a její třicáté výročí uctila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přímo u Památníku 17. listopadu v Praze. Večer bude ještě na veřejnoprávní televizi diskutovat na téma "boj za pravdu" s předsedou českého ústavního soudu Pavlem Rychetským. Slovenská média o tom informoval mluvčí slovenské hlavy státu Martin Strižinec.

Při pokládání věnce na Národní třídě v Praze se slovenská prezidentka zastavila nad vývojem ve společnosti, když prohlásila, že změny z listopadu 1989 jsou započaté, ale ne dokončené. Lidé musí cítit sociální jistoty a žít důstojné životy, řekla slovenská prezidentka. Varovala před tím, že když se lidé nebudou angažovat ve věcech veřejných, demokracie se může změnit na úplně jiný režim.

Čaputová řekla, že v době revoluce jí bylo šestnáct let a studovala gymnázium. Na tehdejší bratislavské protesty, které se uskutečnily už 16. listopadu, i pražské si velmi dobře pamatuje. Tehdejší události označila za klíčové pro novodobou historii. Poznamenala, že osobně v novém režimu prožila většinu života a nabídl jí úplně jiné možnosti oproti životům, které lidi žili předtím.

„Myslím si, že ne vždy si to uvědomujeme, ty možnosti, které listopad přinesl a faktem je, že ty změny jsou započaté, ale nejsou dotáhnuté, ještě je kus cesty před námi, aby demokracie, kterou jsme si vydobyli v listopadu 1989, aby ji také cítili lidé, aby cítili sociální jistoty, aby žili důstojné životy,“ řekla.

KVÍZ: Jste pamětník nebo znalec historie? Vyplňte si kvíz o 17. listopadu

Jako určitý dluh vnímá to, že často jsou mnohé nabyté svobody a práva brána jako samozřejmost. „Jako kdybychom si je neuvědomovali a nevážili si jich,“ podotkla.

Demokracii označila za potenciál. „Je to vývoj, je to cesta, je to i cesta učení se. Nefunguje na autopilota, pokud se nebudeme zúčastňovat a nebudeme se angažovat ve věcech veřejných, tak se můžou dít věci, které se mohou vymknout kontrole. A demokracie se může změnit na úplně jiný režim, například takový, jaký byl před 1989,“ zdůraznila.

Zuzana Čaputová se účastní i řady dalších akcí, které se pojí k 30. výročí sametové revoluce. Většina je jich ale na Slovensku. Nejdříve ji čeká proslov na Panevropské vysoké škole v Bratislavě, kde má promluvit na zahájení konference Pravda, lež a svoboda slova: 30 let po pádu totality.

V sobotu jí bude dělat společnost i český prezident Miloš Zeman při výročí bratislavského studentského pochodu, které si připomenou před budovou Univerzity Komenského.

„V podvečer prezidentka zapálí svíčku před budovou Staré tržnice v Bratislavě na Náměstí Sametové revoluce a zúčastní Středoevropském fóru, v jehož rámci bude diskutovat s bratrem bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla Ivanem,“ doplnil mluvčí prezidentky Strižinec pro deník SME.

V sobotu večer vystoupí prezidentka s projevem na galakoncertu „Děkujeme, že můžeme“ v historické budově Slovenského národního divadla.

Přímo v neděli v Den boje za svobodu a demokracii uctí slovenská první dáma spolu s bývalými politickými vězni oběti komunistického režimu u památníku Brána svobody na Děvíně. Odpoledne se pak Čaputová zúčastní předávání ocenění Bílá vrána a večer na slavnostním koncertě u příležitosti 30. výročí sametové revoluce v nové budově SND.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video