Nesmyslný výmysl! Klause rozčílily dotazy na půjčku SSSR, odešel ze studia

  • 814
Bývalý prezident Václav Klaus ukončil rozhovor pro Radiožurnál poté, co byl opakovaně dotazován na půjčku Sovětskému svazu na přelomu 80. a 90. let minulého století. Kauzu označil za „nesmyslný výmysl aktivistických novinářů“, mezi které zařadil i moderátora pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Vladimíra Kroce.

„Žádnou půjčku jsem nikomu nedal. Nebyla to půjčka, že by šly nějaké peníze do Sovětského svazu. Šlo o otevření úvěrového rámce. Když budeme dodávat naše výrobky, tak někdy budou splaceny. Naše podniky dále vyvážely do Sovětského svazu. Uzavřela se dohoda, že je to na úvěr, který bude do tehdy a do tehdy splacen,“ začal objasňovat kauzu exprezident.

Po opakovaných dotazech moderátora Radiožurnálu označil Klaus kauzu za „nesmyslný výmysl aktivistických novinářů Hospodářských novin, kteří stojí na druhé straně barikády než já.“

Mezi ně zařadil i samotného moderátora. „Asi patříte do klanu soudruhů z Hospodářských novin,“ pokračoval. „Vy jste blázen? Mně se zdá, že neposloucháte. Snažíte se prodlužovat lži. Divím se, že se nestydíte,“ vystartoval Klaus.

Později pak opustil rozhlasové studio. „Pane kolego, končím. Myšlenka, že jsme něco tajili, končím, na shledanou. S vámi pokračovat nechci,“ dodal exprezident a odešel.

Výtky ke způsobu vedení rozhovoru rozhlas odmítá. „Moderátor pořadu 20 minut Radiožurnálu Vladimír Kroc pokládal otázky věcně a korektně,“ uvedl mluvčí ČRo Jiří Hošna. Rozhlas je podle něj přesvědčený o tom, že moderátor vedl rozhovor v souladu se zákonem o ČRo i s kodexem tohoto veřejnoprávního média

Ministerstvo financí vedené Václavem Klausem tajně odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu půjčku přibližně 1,3 miliardy amerických dolarů.

Peníze půjčené na základě dohody uzavřené komunistickou vládou Ladislava Adamce se staly součástí mnohamiliardového dluhu, ze kterého Rusko vrátilo Česku pouze část. Ministerstvo pod Klausovým vedením dál hledalo způsob, jak Sovětskému svazu peníze poslat, a nakonec ho našlo, informovaly Hospodářské noviny.

Co se stalo s půjčkou zaslanou Mezinárodní bance hospodářské pomoci, kterou založili Sověti s dalšími státy Rady vzájemné hospodářské pomoci, není jasné. Úvěr se podle nich stal v 90. letech součástí takzvaného ruského dluhu, o kterém politici tvrdili, že obsahuje pohledávky z předlistopadových dob. Klaus na konci května popíral, že by o půjčce věděl.

Klaus podle archivů poslal po listopadu 89 obří půjčku do Ruska, dnes to popírá

Organizace Institut Václava Klause označila tvrzení obsažená v článku za lživá a za příklad „obludné dezinformační kampaně založené na totální neprofesionalitě a nevzdělanosti“. Nakladatelství Economia, pod které spadají Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz, institut o víkendu vyzval k veřejné omluvě.

Šéfredaktoři Hospodářských novin a Aktuálně.cz ve zveřejněné odpovědi důrazně odmítli obvinění z vedení lživé kampaně. Redaktoři i editoři článku podle nich bez zlého úmyslu použili některá zjednodušující spojení, která ale neměla vliv na podstatu sdělení, že kolem vzniku i vyrovnání takzvaného ruského dluhu panuje řada nejasností. „Formulace, v nichž jsme se dopustili příliš velké mediální zkratky, jsme opravili,“ uvedli šéfredaktoři.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video