Renomovaný právník Tomáš Sokol doporučil vedení plzeňské univerzity, aby se nezabývalo trestní odpovědností

Renomovaný právník Tomáš Sokol doporučil vedení plzeňské univerzity, aby se nezabývalo trestní odpovědností | foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalé šéfy práv nechte být, radí právník Sokol plzeňské univerzitě

  • 15
Současné vedení Západočeské univerzity v Plzni by nemělo řešit právní odpovědnost bývalého vedení Právnické fakulty za skandály ve škole. Vyplývá to z posudku, který si univerzita nechala zpracovat v kanceláři renomovaného advokáta Tomáše Sokola.

Z posudku, který univerzita nyní zveřejnila, vyplývá, že možnou trestní odpovědnost za skandály na univerzitě měly jednoznačně řešit orgány činné v trestním řízení.

"Zcela jistě jim celý problém nemohl uniknout a lze důvodně předpokládat, že nedospěly k závěru o potřebě zahajovat trestní stíhání," konstatoval advokát Tomáš Sokol. Západočeská univerzita podle svých představitelů vždy poskytla potřebnou součinnost a předložila veškeré požadované podklady.

Advokátní kancelář mimo jiné uvedla, že "v oblasti pracovního práva nelze právně dovozovat odpovědnost dotčených zaměstnanců za škodu, jelikož zde chybí jeden ze zákonných předpokladů této odpovědnosti, a to vznik škody".

"Porušení povinností zaměstnance vyplývajících z právních předpisů je možné vyřešit ukončením pracovního poměru, k čemuž došlo u všech členů bývalého vedení fakulty. Postupně jim byl ukončen pracovní poměr na fakultě," řekla k tomu mluvčí univerzity Kamila Kvapilová.

O školu se zajímá protikorupční policie

Teoreticky je stále možné, že někdo z bývalého vedení Právnické fakulty se nakonec trestu dočká, o školu se totiž v říjnu začala zajímat protikorupční policie. "Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestního činu zneužití pravomoci veřejného činitele ze strany neznámého pachatele," informoval Jaroslav Ibehej z policejního prezidia.

Policie prověřuje především vydávání rozhodnutí ze strany vedení Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni ve vztahu ke studiu v programu "celoživotního vzdělávání" a následnému studiu v bakalářském studijním programu fakulty. Program celoživotního vzdělávání a přechod jeho absolventů do bakalářského studia byl často kritizovaný.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video