Podle svědků zaznívala na koncertu v Křtěticích rasistická hesla.

Podle svědků zaznívala na koncertu v Křtěticích rasistická hesla. | foto: ČTK

Bublan: Koncert skinů policisté podcenili

  • 96
Policisté nasadili při koncertě skinheadských kapel v Křtěticích u Vodňan málo lidí a o sobotní akci extremistů se dozvěděli pozdě. Přiznali to večer ministr vnitra František Bublan a dočasný šéf policie Vladislav Husák.

Pět stovek holých lebek v sobotu "slavilo svatbu" v Křtěticích. Na večírek si skinheadi pozvali pět neonacistických skupin. Šlo o největší letošní setkání příznivců extremistických skupin v Evropě.

Svědci slyšeli, jak se ze sálu ozývala rasistická hesla, výkřiky Sieg Heil a jméno pohlavára nacistické třetí říše Rudolfa Hesse. Kamery zachytily i hajlování. Policie koncert monitorovala, ale nezasáhla. - více zde

Ministr Bublan i šéf policie Husák museli kvůli tomu poslancům z braného a bezpečnostního výboru Sněmovny vysvětlovat, proč policisté proti holým lebkám nezasáhli.

"Akci jsme podcenili, bylo tam málo lidí a selhala i spolupráce s tajnou službou," řekl Bublan.

Husák přiznal, že při koncertě museli jihočeští policisté žádat posily a z Prahy narychlo vyjelo šedesát těžkooděnců.

Poslance jejich vysvětlení neuspokojilo a postup policie označili za chybný. "Policie má dva rozdílné metry. Jeden při CzechTeku a jiný na neonacisty," řekl šéf výboru Jan Vidím z opoziční ODS.

Postup policie prověřuje speciální tým
Strakoničtí policisté nyní začali koncert vyšetřovat pro podezření z propagace nacismu. Na porušování zákona ze strany pořadatelů i účastníků koncertu upozornili policisty členové občanského sdružení Tolerance.

Kvůli pochybnostem o správném postupu policie vytvořilo prezidium speciální kontrolní skupinu sestavenou z policistů z odboru kontroly a stížností, z ředitelství služby pořádkové a také kriminální policie.

"Tento tým zamíří ve středu do jižních Čech, kde bude velice pečlivě zkoumat kroky jednotlivých vedoucích i řadových policistů," dodal Husák.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video