Paroubek bude chtít od Bublana informace o postupu policie na skinheadské party. Ilustrační foto

Paroubek bude chtít od Bublana informace o postupu policie na skinheadské party. Ilustrační foto | foto: ČTK

Bublan půjde kvůli neonacistické party k Paroubkovi

  • 79
Premiér Jiří Paroubek bude chtít od ministra vnitra Františka Bublana vysvětlit postup policie při sobotním koncertu neonacistických kapel v Křtěticích na Strakonicku. V obci se sešlo kolem pěti set ultrapravicových radikálů. Hlídala je stovka policistů.

"Pokud je to tak, jak to říkáte, tak bych očekával, že policie zasáhne," reagoval Paroubek na dotaz novinářů, proč policie nezakročila, když při koncertu zaznívala rasistická hesla a "hajlovalo se".

"Požádal jsem pana ministra vnitra, aby mi předložil informaci o tom, zda je to tak, jak říkáte, nebo jaké byly důvody nezasáhnutí," řekl Paroubek.

Na akci se sjelo kolem 500 příznivců hnutí skinheads. - více zde

O postupu policie v Křtěticích bude možná jednat i sněmovní branný výbor. Při úterním jednání výboru chce Bublana o vysvětlení požádat místopředseda výboru Václav Frank z KSČM.

Policie koncert ohlášený jako soukromou akci monitorovala, ale nezasáhla. Nezjistila, že by při něm byl porušen zákon, a proto, jak původně uvedla, neměla důvod zasáhnout. Materiál, který při monitorování koncertu policie získala, vyhodnotí experti tento týden.

V pondělí odpoledne ale policejní mluvčí Dušan Klícha oznámil, že strakoničtí kriminalisté zahájili úkony trestního řízení kvůli podezření z propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Vyšetřování bude probíhat především na základě audio- a videomateriálů natočených z venku.

Protirasističtí aktivisté tvrdí, že účastníci koncertu provolávali jméno nacistického pohlavára Rudolfa Hesse a skandovali heslo Bílá síla. Někteří novináři slyšeli ze sálu i
výkřiky Sieg Heil.

Premiér také v souvislosti s policejním zásahem na technoparty CzechTek řekl, že dělá všechno pro to, aby byl tento týden jmenován policejní prezident. "Aby měla policie zcela legitimní a jasné vedení, aby se neobávala jakéhokoli zásahu tohoto typu," dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video