Brno chce rekonstruovat vilu Tugendhat

  • 1
Brno - Brněnští radní se rozhodli zrekonstruovat vilu Tugendhat, unikátní památku moderní architektury. "Celkové náklady na rekonstrukci památky včetně vybavení interiérů se podle našich odhadů mohou vyšplhat až na 90 miliónů korun," řekl primátor Petr Duchoň. Rekonstrukce podle něj potrvá zřejmě do roku 2004.

Stavba v brněnské čtvrti Černá Pole vznikla v roce 1930 podle projektu světově proslulého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Odborníci oceňují především prosklený hlavní obytný prostor se zimní zahradou, jen náznakově dělený volnými stěnami.

Vilu Tugendhat chce vedení Brna nechat zapsat do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Příslušná dokumentace byla vedení UNESCO v Paříži předána loni v červnu. Od zapsání vily do seznamu si radní slibují zejména větší propagaci této památky,
která by tak mohla do města přitáhnout více turistů. Na konci léta čeká vilu třetí kolo posuzování. Na seznamu UNESCO je již deset památek z České republiky.

Kulturní památku nyní spravuje Muzeum města Brna. Původní majitelé ji užívali pouze do roku 1938, kdy museli uprchnout před nacisty, kteří objekt zabrali. Po osvobození vila sloužila k různým účelům, počátkem 80. let se stala majetkem města a začala sloužit k reprezentaci i pro ubytování hostů.

Zahradní průčelí Tugendhatovy vily (foto 1988).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video