Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z Kokořínska mizí nelegální kempy. Trampové vyhrožují, archeologové jásají

Chata Bombastik hyzdila přírodu. Trampové tam měli i kamna. Všude se válely odpadky. Teď ale zbyl odpad jen z ilegálně postaveného kempu. Správa CHKO Kokořínsko právě započala nejrozsáhlejší bourání nelegálních trampských nocležen, kterými je zdejší území doslova zamořeno.

Palice rozbíjí dehtem nasáklou kulatinu. Létají třísky. Torzo dřevěné stěny se kácí k zemi.

„Shoď to dolů,“ pobízí předák party lesních dělníků kolegu. Pod nimi je příkrý svah. Z něj postupně klouzají dolů železná kamna, kouřem zčernalé trubky i nespočet litinových pánví a hrnců. Všude se válí montážní pěna a plechovky od piv. Přesný zásah krumpáčem vyloupne plastové okno a lepenkové dveře.

Po pár hodinách je hotovo. Z Bombastiku, největšího a nejluxusnějšího trampského kempu na Kokořínsku, zbyl jen odpad. Ten pod svahem „bořitelé“ nakládají na přívěs a odvážejí pryč. Po úklidu zůstávají na místě jen rozřezané klády, ponechané k zetlení.

Správa CHKO Kokořínsko právě započala nejrozsáhlejší bourání nelegálních trampských nocležen, kterými je zdejší území doslova zamořeno. MF DNES byla u toho. Už na jaře tomu předcházelo jednání s majiteli pozemků. I většině z nich tenhle druh táboření vadil.

„Věk skřetů skončil. Věk elfů právě začíná. Vracíme přírodě původní tvář,“ komentovali událost pateticky Roverští elfové, což je skupina lidí vystupujících na sociálních sítích proti nelegálním trampským nocležnám.

Pískovec vyuzený na uhel

Na malém prostoru jich zde pod skalními převisy před lety napočítala Správa CHKO celkem 118. Zákon na ochranu přírody přitom zapovídá na území CHKO cokoliv bez povolení stavět. Oheň, který zde trampové rozdělávají, navíc vyudil cenné pískovcové masivy doslova na uhel. Načerno smontované stavby, které připomínají spíš svérázné zahrádkářské kolonie, ničí cenné archeologické naleziště pod převisy.

„Máme doloženo, že chování trampů, spočívající v budování staveb, zahlubování ohnišť a zakopávání odpadků do země, má pro archeologická naleziště destruktivní vliv. Skalní převisy jsou časovou konzervou minimálně od konce poslední doby ledové. Tramping má být o respektu, ten tady chybí. Ochrana archeologického dědictví je přece veřejný zájem a ten my musíme chránit,“ řekl MF DNES ředitel Archeologického ústavu Akademie věd ČR Jan Mařík.

Ne všichni trampové ale existenci nelegálních tábořišť obhajují. Menší část z nich, sdružená pod již zmíněnou stránkou Roverští elfové, je kritizuje.

Právě archeologové o odstranění trampských tábořišť v chráněné krajinné oblasti dlouhých 15 let usilovali. Podařilo se to teprve nyní, kdy se do věci vložila Agentura ochrany přírody a krajiny. Ta po dlouhých letech nečinnosti podlehla tlaku na dodržování vlastních zákonů a správu CHKO donutila konat. Aktuálně šly k zemi čtyři kempy: zmíněný Bombastik, spolu s ním i tábořiště Mrtvý dítě, Gaspáčo a Dannyho kemp.

„K dnešnímu dni byly kromě toho zlikvidovány trampské kempy Kámen, Merlin, Liščárna, Tady a tam, Rozestavěný kemp, Wapucha a v nejbližší době k nim přibudou kempy U Tlusťocha a Hluboký důl. Dohromady je tedy pryč celkem 19 kempů,“ vypočetl ředitel CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek. Odstranění tábořišť vyšlo správu letos na 71 tisíc korun. Vzhledem k „zamořenosti“ území nelegálními kempy je před správou CHKO ale ještě dlouhá práce. Třeba v Českém ráji už tenhle problém vyřešili dávno.

Podle Pořízka vznikl seznam kempů a pořadí jejich likvidace, která zohledňuje zájem na ochraně přírody. Jako první mizí ty kempy, které přírodu poškozují nejvíc.

Likvidované nocležny neměly s trampskou romantikou moc společného. Zpravidla šlo o křivolaká souboudí, které stavitelé neváhali různě přivrtat ke skále, zahloubit do země, natřít luxolem a opatřit dveřmi, okny a vytápěním na tuhá paliva. Sruby utěsnili montážní pěnou a doplnili střešní krytinou.

Kemp Mamuťák s kouřem očouzenými skalami

Nad bouráním tábořišť bdí Agentura ochrany přírody a krajiny, která si chce pojistit, že trampové své zlikvidované nocležny znovu neobnoví. Což se prokazatelně děje. Reportéři MF DNES zdokumentovali, že na tábořištích Mrtvý dítě, Gaspáčo a Dannyho kemp jen pár dní po rozboření opět kdosi místa opatřil lavičkami z kulatin a ohništěm.

„Nakázal jsem regionálnímu řediteli CHKO, že mi má pravidelně referovat, co se tam děje. Bereme tu věc vážně. Tomu, aby se ty kempy znovu obnovovaly, bude bránit stráž přírody, která tam bude pravidelně chodit na kontroly v doprovodu policie. Zvažujeme i nasazení kamer nebo fotopastí. A pokud někde nějaký obnovený kemp objevíme, zase ho zlikvidujeme,“ řekl šéf agentury František Pelc.

Výhrůžky ekologům

Kolem likvidace trampských nocležen je přitom dusno. Trampové totiž až doposud využívali toho, že proti nim správa CHKO nijak nezasahuje. Dokonce se odvolávali na jakousi tajnou dohodu s vedením správy, že je bude nechávat na pokoji. Nyní, když kempy jdou k zemi, nesou to nelibě a vnímají to jako zradu a útok proti hodnotám trampingu. Z toho ale paradoxně neviní správu CHKO, ale archeology a zejména ekologa Ivana Brezinu, který problém nelegálních nocležen od roku 2019 medializuje. Ten kvůli tomu čelí i výhrůžkám.

„Jakmile jsem začal černé stavby v CHKO mapovat, přišly výhrůžky zmlácením, zapálením domu, stalking členů rodiny. Pošta mi doručila zásilku ze sexshopu, ve které byly bičíky, pouta a vibrátory. Nic takového jsem si neobjednával, ale bylo mi jasné, že je to varování. Vznikla speciální facebooková stránka administrovaná jakýmsi umanutým elektrikářem z Vysočiny, na které se začala probírat údajná nevěra mé manželky s trampským šerifem. Jakýsi podivínský truhlář z vesničky u Mělníka zaplavil úřady desítkami udání a bonzů, podle kterých jsem přestavěl svůj dům bez stavebního povolení. Z trampských kruhů se začaly šířit zvěsti, že jsem pedofil a šiřitel pornografie,“ vyjmenovává Brezina.

Očazené skály, odpadky i kadibudka. Kokořínsko vymete nelegální tábořiště

Likvidaci kempů chce dál podrobně mapovat a zastavit se prý nenechá.

Ne všichni trampové ale existenci nelegálních tábořišť obhajují. Menší část z nich, sdružená pod již zmíněnou stránkou Roverští elfové, je kritizuje.

„Že se konečně začalo bourat, je skvělá zpráva. Otázkou ale zůstává, proč jsme museli tak dlouho čekat, než šéf CHKO Pořízek začal plnit své povinnosti. Proč s řešením problému patnáct let otálel, až se to rozrostlo do dnešních naprosto nepředstavitelných rozměrů? To je prostě krajně podezřelé a měla by to důkladně prošetřit Policie České republiky,“ vzkázal Vrchní roverský elf, což je přezdívka administrátora stránky Roverských elfů.

Je dobře, že se nelegální tábořiště likvidují?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 27. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Senát schválil novelu, která usnadní podmínky uplatnění zubařů ze zemí mimo EU

29. května 2024  12:34

Senát podle očekávání potvrdil souhlas se svou novelou, která má usnadnit zapojení zubních lékařů...

Těsně před volbami se Sněmovna na žádost ANO vrátí k migračnímu paktu

29. května 2024  12:32

Vrcholem kampaně opozice před volbami do Evropského parlamentu bude mimořádná schůze Sněmovny,...

Kvůli ministrům NATO budou v akci stovky policistů, na dva dny zkomplikují dopravu

29. května 2024  12:30

Ve čtvrtek do Prahy dorazí ministři zahraničí členských států NATO na neformální setkání. Účast...

Lídři budou v superdebatě iDNES.cz mluvit o migraci, Green Dealu či euru

29. května 2024  12:24

Zpravodajský portál iDNES.cz odvysílá v pondělí 3. června živě od 11 hodin velkou předvolební...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...