Velká voda spláchla zahradu Martině Sáblíkové. Děkovala místním za pomoc

  • 95
Blesková povodeň postihla v neděli před polednem také Počítky na Žďársku. Přívalové srážky rozvodnily nejen místní potok, ale voda stékající z okolních luk a pastvin v kopcích na sever od obce vytvořila řeku, která zasáhla novostavby v lokalitě Výpustek. A první na ráně byl dům slavné rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, která v obci bydlí asi dva roky.

I když Sáblíková má kolem pozemku zhruba metrový val, velká voda se přes něj převalila a poničila jí zahradu. „K tomu není co říct,“ rozhodila rukama trojnásobná olympijská vítězka. Do řeči jí nebylo, pobíhala kolem domu v mikině, kraťasech a holínkách, s úklidem jí pomáhala část rodiny.

Hned ocenila také pomoc místních. „Moc děkuji, je vidět, že obec funguje, kdo mohl, přišel s lopatou pomoci,“ reagovala. „Doma jsem moc vody neměla, ale odnesla to zahrada,“ dodala rodačka ze sousedního Žďáru nad Sázavou.

Bagrista pak čistil od nánosů příkopy a propustky, kdyby se přihnala další vlna. Blesková povodeň zasáhla Počítky v půl jedenácté. „Najednou tekla z kopců řeka, propustky nestíhaly. Bylo to strašně rychlé. My jsme jen stihli přeparkovat auto na výše položené místo,“ popisovala sousedka Sáblíkové Bára Štěpánková.

Voda však vtrhla do obce i z druhé strany, kde se rozvodnil místní potok. Většinou však dosáhla „pouze“ do zahrádek a kůlen či garáží. 

V obci s 230 obyvateli pomáhali kromě profesionálních hasičů také místní jednotka, na pomoc přijeli i ze sousední vesnice Vysoké, rychle sehnali také bagristu, který uvolňoval ucpané propustky a překážky, bokem přemístil i betonový mostek, o který se chytaly větve, které přinesla voda.

„Tolik vody už tady dlouho nebylo,“ komentoval místní chalupář Miloslav Kotík, který se od rybníka vracel s popelnicí, která uplavala. Lopaty do rukou vzali i fotbalisté. „Místo naplánovaného přípravného zápasu jsme šli pomáhat s úklidem,“ hlesl jeden z nich.

Místní teď začnou sčítat škody. „Velké škody v domech snad nebudou. Jsme rádi, že to dopadlo aspoň takhle,“ reagovala starostka Marcela Slámová, která ocenila rychlou pomoc hasičů. „A také se nám hned nabízeli lidé.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video