Co Čech, to nespokojenec. Máme však důvody naříkat na drahotu či něco jiného? | foto: Shutterstock

Epidemie blahobytu. Žijeme v nejlepší možné době, i přesto si stěžujeme

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Nedávno se v Praze demonstrovalo proti chudobě. „O čem to ti lidé mluví?“ ptal jsem se v duchu. Lidé s vlajkami totiž moc podvyživeně nevypadali. „Zaráží mne, jak se poslední dobou straší chudobou,“ shrnul pak kdosi na sociálních sítích. „Ale chudoba není omezení luxusu. Nemít na cigára a chlast není chudoba. Chudoba je umírat hladem, a to nám vážně nehrozí,“ zamýšlí se redaktor magazínu Víkend Ivan Brezina.

Ve skutečnosti žijeme v nadbytku, což ukázal nedávný výzkum Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. Zjistil, že každý Čech ročně vyhodí 57 kg jídla. „Pro celou republiku se tedy jedná o zhruba 605 500 tun potravinového odpadu za rok,“ čteme ve studii. Obrovské číslo! Představte si skoro 25 000 kamionů jídla, které ročně přijde nazmar. Vyplýtváme ho jen proto, že si nakoupíme a uvaříme víc, než stihneme sníst. Nebo jsme mlsní a nechce se nám ohřívat zbytky od včerejšího oběda.

Šup s tím do popelnice! A pak demonstrovat proti chudobě.

Dnes můžu na Václavském náměstí zakřičet: „Prezident je vůl!“ i když si to od konce letošního ledna nemyslím. Nic se mi nestane. Na rozdíl od komika Vladimíra Škutiny, který za to v roce 1962 vyfasoval šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video