Rubrika glos Jiřího X. Doležala.

Rubrika glos Jiřího X. Doležala. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Bez KDU aneb Čunku, vydrž!

  • 62
Je samozřejmé, že v mé anylýze hrají jistou roli osobní antipatie - nemůžu lidovce ani cítit pro utrakonzervativní postoje k privátním lidským otázkám u řady z nich. Jsou to potraty, kouření, drogy, homosexualita - a našlo by se toho víc.

Konopná oprátka JXD

Přesto, že jsem podujatý, však i laskavý čtenář jistě uzná, že elektoriát KDU-ČSL ztrácí rozhodovací roli ve společnosti.

Zemědělci a obyvatelé venkova (pokud nejsou ochranáři, kteří však volí Zelené) už v podstatě nemají ve společnosti do ničeho moc co mluvit. Tato skupina se marginalizovala a ztratila reálný vliv, který však neztratila její politická reprezentace - KDU-ČSL. Pomalu, ale jistě tedy tato strana začíná být skořápkou bez relevantního elektoriátu a je snadné představit si politickou scénu bez nich.


Předseda lidovců Jiří Čunek zahájil první kroky k definitivnímu odchodu lidovců ze scény. Stačí podívat se na průřez jediného dne, pátého dubna. Jak Čunka osobně a skrze něj i partaj hodnotí lidé, netřeba vysvětlovat (i čtenář je člověk). Jak jej ale nově hodnotí sami kolegové, jmenovitě poslanec Pavel Severa?

"Byl jsem požádán o trpělivost, protože další jednání koalice je po Velikonocích a na stole jsou údajně všechna řešení, která by uvolnila napětí v koalici, ve vládě i v KDU a potažmo i ve společnosti, která je velmi rozdělena," řekl serveru iDNES.cz, který to publikoval v 8:55. - více zde

"Určitě bych se ale nechtěl dožít hořkých konců, kterým se dá předejít," dodal. Vnitřní rozkol lidovců a kritika uvnitř strany? To je věc naprosto nevídaná!

Hodinu a půl poté, v 10:21, pak iDNES.cz citoval Právem zveřejněné přepisy proslovu premiéra Mirka Topolánka na zasedání výkonné rady ODS. - více zde

"Situace ve vládě se pomalu polarizuje, a to jak mezi politickými stranami, tak i mezi členy vlády. Je to jedna z možností, jak koalici zablokovat. Dva členové, kteří vládu destabilizují: Kuchtová a Čunek." Tak tvrdě Topolánek ještě nehovořil.

V jedenáct třicet osm pak iDNES.cz zveřejňuje následek, který je předvidatelný: Lidovci balancují nad propastí, volilo by je 5,6 %, zní titulek článku. (více zde) Čunkoviny těm ve společnosti už ne úplně orientovaným moravským babičkám, co lidovce volí, už konečně začínají docházet. Proto, jako podujatý občan, mohu jen zvolat: Díky, Jiří!


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video