Otrávená řeka Bečva (21. září 2020)

Otrávená řeka Bečva (21. září 2020) | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Policie zná detaily posudků k otrávené Bečvě. Ve hře je trestní stíhání

  • 45
Vsetínští kriminalisté se seznámili se závěry znaleckých posudků k případu otrávené řeky Bečvy. Zároveň vyhodnotili související důkazní materiál a dokončují procesní úkony, jejichž provedení je nezbytné pro případné zahájení trestního stíhání, informovalo ve středu krajské ředitelství policie. Konkrétněji se k obsahu posudku policie nevyjádřila.

Písemné vyhotovení posudku, které je pro prověřování ekologické havárie klíčové, obdržela policie v prvním květnovém týdnu. Poté uvedla, že o dalším vývoji v kauze by měla informovat veřejnost do konce měsíce.

Znalec není důvěryhodný, už to ukázal, říká Gazdík k posudku k otravě Bečvy

Posudek vypracoval soudní znalec Jiří Klicpera, jeho obsah odmítl komentovat. V minulosti dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro jeho vyhotovení, poprvé skončila loni v prosinci, podruhé letos v únoru.

Už dříve policie uvedla, že otravu Bečvy prověřuje jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli za něj hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

MF DNES na začátku května uvedla, že posudek podezřívá z otravy řeky kyanidy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, její ředitel Oldřich Havelka to následně na dotaz opětovně odmítl.

Firma spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, nyní v něm podniká asi 55 firem. Energoaqua zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Policie i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve označili kanál z rožnovského továrního areálu za možný zdroj otravy.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.

Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Ministr Brabec kvůli vyšetřování otravy řeky Bečvy odmítl rezignovat: 

1. prosince 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video