Brífink Pirátů před jednáním sněmovny. Ivan Bartoš (20. dubna 2021)

Brífink Pirátů před jednáním sněmovny. Ivan Bartoš (20. dubna 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Bartoš chce jít za Zemanem, zajímá ho jeho názor na rozpuštění Sněmovny

  • 281
Předseda Pirátů Ivan Bartoš usiluje o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, na které se ho chce ptát na jeho názor na myšlenku rozpustit Sněmovnu a uspořádat předčasné volby. Ty Piráti upřednostňují před hlasováním o nedůvěře vládě, na které se chystá koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Pro předčasné volby ale nejsou ve Sněmovně hlasy, odmítají je ANO i KSČM.

O schůzku na Hradě chce Bartoš usilovat, protože se na tom shodl poslanecký klub. To, že chtějí Piráti rozpuštění Sněmovny, není nová myšlenka. Naposledy o tom Bartoš mluvil v pondělí po jednání s politiky ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Rozpuštění Sněmovny považuje za lepší variantu, než vyslovení nedůvěry kabinetu.

„Jako první krok se pokusíme vyvolat předčasné volby hned poté, co Senát schválí volební zákon a ten bude podepsán prezidentem. Podle nás je to jediná správná možnost, která umožní znovu rozdat politické karty,“ řekl Bartoš. Pokud by Sněmovna hlasovala o nedůvěře vládě, Piráti a hnutí STAN by kabinet nepodpořili.

Opoziční strany chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, pokud Babiš do pátku sám nepožádá o hlasování o důvěře. Podle šéfa ODS Petra Fialy má Babiš tento týden na to, aby o důvěru Sněmovnu požádal.

Babiš odmítl žádat o důvěru i předčasné volby, pro rozpuštění Sněmovny nejsou hlasy

Babiš to v pondělí po jednání vlády znovu odmítl, stejně jako možnost, že by mohla být dolní komora parlamentu rozpuštěna dříve kvůli předčasným volbám. Opozice si podle něj bude muset počkat do říjnových voleb.

„Jednat o rozpuštění Sněmovny je absolutně nesmysl, protože v této chvíli, když máme situaci, například co se týče s Ruskem, co se týče očkování, co se týče rozvolňování, tak potřebujeme mít stabilní vládu, která řeší tyto problémy. Takže opozice ať už si počká na ten 8. říjen. Já myslím, že to je raz dva, za pět měsíců,“ odvětil Babiš v pondělí po jednání vlády na otázku iDNES.cz, co říká výzvě Pirátů. „Já si neumím představit, jak tito lidé chtějí řídit naši zemi,“ řekl o Pirátech v úterý ve Sněmovně.

První místopředseda ČSSD Roman Onderka nevěří, že poslanci by sami Sněmovnu rozpustili. Kromě toho, že si „sami nevypustí rybník“, předali by tímto krokem navíc karty prezidentovi Miloši Zemanovi.

Hlasy pro rozpuštění Sněmovny tak nejsou, i když o tom Bartoš mluví. Proti tomu je nejen Babišovo ANO, ale i komunisté.

„Hlasování o rozpuštění Sněmovny nepřipadá v úvahu, není platný ani volební zákon. Do takového chaosu by KSČM stát neuvedla,“ odmítl už pro iDNES.cz předseda komunistů Vojtěch Filip možnost rozpuštění Sněmovny a urychlení voleb.

Podle Rakušana bude opozice jednat. Ultimátum vyprší v pátek: 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video