Premiér Andrej Babiš | foto: Petr Topič, MAFRA

Babiš řešil vládní křesla s Hamáčkem. ANO a ČSSD teď rozdělují hlavně daně

  • 96
Premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš se mezi čtyřma očima kvůli příští vládě sešel s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Pak zamířil do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. Klíčová jednání o vládě se uskuteční ve středu na ministerstvu financí, kde budou strany řešit největší rozpory v oblasti daní. ČSSD ukázala na křesla, o která má zájem.

Za ČSSD má vyjednávat exministr průmyslu Jan Mládek a poslanec Jaroslav Foldyna. Za hnutí ANO s ministryní financí Alenou Schillerovou také osobně Babiš. Zatímco sociální demokracie prosazuje daňovou progresi u daně z příjmu fyzických osob i větší zdanění přinejmenším některých firem takzvanou sektorovou daní, ANO je proti.

„Chceme daně maximálně nechat ve stejné výši,“ řekl vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec, který je za Babišovo hnutí garantem jednání o programu. Podle Brabce je šance uzavřít diskuse o programu do poloviny příštího týdne. V úterý experti stran debatovali o spravedlnosti či zahraniční politice, sociální politice a dopravě. Ve středu by se kromě daní mělo jednat o školství, životním prostředí, zemědělství či zdravotnictví.

Sociální demokracie trvá na tom, že ve vládě musí mít důstojné zastoupení a to podle ní znamená pět křesel. Hnutí ANO tvrdí, že ČSSD má nárok maximálně na čtyři. A spor je i o to, která křesla by Babišovo hnutí mohlo sociální demokracii přepustit. ČSSD má zájem o vnitro, spravedlnost, finance, zdravotnictví a křeslo ministra práce a sociálních věcí. ANO se nehodlá vzdát financí ani vnitra a nejradši by sociální demokracii pustila obranu.

Hamáček na zahraničí? ČSSD zajímá i místní rozvoj

Hamáček, který byl dříve stínovým ministrem obrany, ale o toto křeslo nemá zájem, spíše by mohl kývnout na ministerstvo zahraničí. O šéfovi tohoto resortu Martinu Stropnickém se již delší dobu v kuloárech říká, že ho to láká zpět do diplomacie.

ČSSD na Facebooku napsala, že má zájem o ministerstvo práce, zdravotnictví či ministerstvo pro místní rozvoj kvůli podpoře bytové výstavby. Za klíčovou považuje také otázku pojistek v koalici. „Nechceme vstoupit do spojenectví, ve kterém nás bude partner obcházet, kdykoliv se mu zlíbí,“ napsala.

20.března 2018 v 10:14, příspěvek archivován: 20.března 2018 v 17:36

Od hnutí ANO jsme dostávali protichůdné signály a naše trpělivost má svoje limity. Chceme, aby tu vznikla stabilní a proevropská vláda a rozhodně nechceme situaci blokovat. Takže jak teď vypadá jednání o vzniku nové vlády? A co nás čeká tento týden? ⬇️

Právě spor o to, jak by si v menšinové koaliční vládě tolerované komunisty mohly ANO a ČSSD rozdělit křesla, mohl zaměstnat Babiše s Hamáčkem. Premiér v demisi pak zamířil do Lán na dlouho dopředu naplánovanou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, jehož chce jako prvního informovat o pokroku v jednání o vládě.

Tři poslanci hnutí ANO o víkendu při jednání klubu nepodpořili koalici s ČSSD tolerovanou komunisty - Jiří Bláha, Patrik Nacher a Pavel Staněk.

V klubu sociální demokracie je několik ostrých odpůrců koalice v čele s premiérem Babišem - zejména expremiér Bohuslav Sobotka, ale také exministr vnitra Milan Chovanec či exministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Stále také není jisté, zda vládu, která by se opírala o 108 křesel, vůbec schválí referendum ČSSD. Zejména proto, že ANO trvá na tom, že vládu povede právě trestně stíhaný Babiš.

20.března 2018 v 18:03, příspěvek archivován: 20.března 2018 v 18:59

Přátelské setkání. Pan prezident přivítal v Lánech u příležitosti pracovní večeře předsedu vlády Andreje Babiše. https://t.co/CSNamQzzcC


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video