Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nikdo syna neunesl. Je nemocný, reagoval Babiš. Policie to prověří

  12:12aktualizováno  12:34
Podle prohlášení Andreje Babiše je jeho syn Andrej Babiš mladší psychicky nemocný a musí být pod dohledem. O své dceři z prvního manželství naopak uvedl, že trpí bipolární poruchou. Reagoval tak na výroky svého syna ke kauze Čapí hnízdo, kde obě jeho děti z prvního manželství figurují na straně obviněných.

Premiér Andrej Babiš | foto: AP

„Můj syn je psychicky nemocný. Bere léky, musí být pod dohledem a žije s matkou ve Švýcarsku,“ uvedl premiér Andrej Babiš v reakci na slova svého syna Andreje Babiše mladšího. Ten v reportáži pro Seznam Zprávy uvedl, že byl unesen spolupracovníky do zahraničí. Byl navíc donucen podepsat „nějaký papír“ týkající se Čapího hnízda. Reportéři zpravodajského serveru syna vypátrali ve Švýcarsku, kde žije se svou matkou.

„Mého syna nikdo neunesl, z České republiky odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal,“ dodal premiér. 

„Policie ČR ve shora uvedené kauze v současné době po nikom z obviněných nepátrá. K celé záležitosti údajného únosu Andreje Babiše ml. je na místě uvést, že policie přijatý podnět tehdy prověřovala, kdy dospěla k závěru, že se v dané věci o podezření z trestného činu nejedná,“ napsala v tiskovém prohlášení pražská policie.    

Kauza Čapí hnízdo

„Policie ČR nemůže provádět úkony trestního řízení na území cizího státu a v dané věci se švýcarskými kolegy prostřednictvím Interpolu intenzivně komunikovala a komunikuje. Dosud zjištěné informace, nejen k pobytu jednoho z obviněných, jsou pro Policii ČR dostatečné k dalším úkonům cestou mezinárodní právní pomoci,“ uzavřela policie.

Žádné další informace k jednotlivým úkonům trestního řízení nechce v tuto chvíli poskytnout, jelikož právo na poskytování informací v dané kauze má od počátku vyhrazeno Městské státní zastupitelství v Praze. Informacemi uvedenými v pořadu Zvláštní vyšetřování v TV Seznam se pražská policie bude důkladně zabývat a vyhodnocuje jejich relevantnost. 

Obě děti figurují jako obvinění

Premiér Andrej Babiš ve svém prohlášení zmínil i zdravotní stav své dcery z prvního manželství Adriany Bobekové, o které uvedl, že trpí bipolární poruchou. Nemoc je známá také jako maniakální deprese, která se projevuje střídáním mánií a depresí. 

Bobeková přitom byla podle iROZHLAS.cz ve vedení společnosti holdingu Agrofert od 2. dubna 2007 do 27. února 2008. Od roku 2008 do ledna 2010 pak seděla v dozorčí radě Farmy Čapí hnízdo. 

„Policejní orgán si rovněž neumí představit, že by byla schopna s ohledem na svoji závažnou duševní poruchu podílet se na realizaci tak rozsáhlého a finančně náročného projektu, jakým výstavba Čapího hnízda bezesporu je,“ uvedla pro zpravodajský server policie. 

Obě jeho děti figurují jako obvinění v kauze Čapí hnízdo. Podle informací iROZHLAS.cz se dříve oba odvolali na závažnou duševní poruchu a před vznesením obvinění zaslali lékařské zprávy, které jejich zdravotní stav měl dokazovat. Přesto je detektivové obvinili, myslí si, že se vyšetřování celé kauzy snaží vyhnout. 

Syn pilotoval boeing

Premiér Andrej Babiš se o svých dětech vyjadřoval v minulost hned několikrát. V červnu v roce 2013 například veřejně prohlásil, že „na zdraví mých čtyř dětí a dvou vnuček, v žádném případě nebudu nikdy zasahovat do práce redaktorů v Mafře.“ Nyní je podle vyjádření premiéra Andrej Babiš mladší psychicky nemocný. Syn byl přitom do jara 2015 pilotem boeingu ve společnosti Travel Service.

Podle serveru iROZHLAS.cz mu na jaře 2015 vypršela kvalifikace. „Mohu sdělit, že podle našich záznamů měl typovou kvalifikaci na B737 platnou do 30. dubna 2015,” potvrdil mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. V roce 2016 si nicméně podle bulvárního deníku Aha!  koupil vilu na kraji Prahy za 12,5 milionů korun. Médium také uvedlo, že skončil jako pilot, neboť se nedokázal podřídit autoritám.

Babišův syn sám nicméně uvedl, že byl jako pacient hospitalizován v Národním ústavu duševního zdraví a v současnosti bere léky. Nyní žije se svou matkou Beatou ve Švýcarsku. Má i švýcarské občanství. Zdravotním stavem prvorozeného syna se bude zabývat i policie. 

„V tuto chvíli můžeme potvrdit, že vyšetřovatel v rámci probíhajících úkonů trestního řízení v kauze Čapí hnízdo přibral již před několika měsíci soudního znalce, který by měl zhodnotit psychický stav jednoho z obviněných. Tento úkon je s ohledem na aktuální místo pobytu obviněného komplikovaný.“

Podle obvinění získal Andrej Babiš mladší a Adriana Bobeková společně s tehdejší partnerkou Babiše staršího Monikou skrytě akcie Farmy Čapí hnízdo. Část následně převedli na bratra Moniky Babišové, aby nebylo možné spojit Farmu Čapí hnízdo s holdingem Agrofert. Firma tak získala dotaci v hodnotě 50 milionů pro malé a střední podniky. 

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Podvodník století? Žalobce chce pro Ortinského osm let

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vedení TOP 09 bude rozhodovat o novém ministrovi, může to být Tuleja

30. dubna 2024  6:02

Vedení TOP 09 bude v úterý od rána rozhodovat o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...