Rekonstrukce útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a...

Rekonstrukce útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a pietní shromáždění k 80. výročí atentátu. (27. května 2022) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

STALO SE DNES: Česko si připomnělo atentát na Heydricha před 80 lety

  • 9
V Praze se konaly oslavy 80. výročí útoku na Reinharda Heydricha. Právníci herců Johhnnyho Deppa a Amber Heardové v jejich soudním sporu pronášejí závěrečné řeči. Debaty o rozšíření NATO nepokročily. Ruští vojáci si musejí za vlastní peníze nakoupit téměř všechno vybavení. Při střelbě v texaské škole zahynuly kromě devatenácti dětí také dvě učitelky. Přinášíme souhrn nejzásadnějších pátečních událostí.

V pražské Libni se konaly oslavy 80. výročí útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Součástí akce, která připomíná historický čin československých výsadkářů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka byla i rekonstrukce útoku. Zástupci české, slovenské a britské vlády u památníku operace Anthropoid ocenili hrdinství atentátníků, zmínili i válku na Ukrajině.

Putin je jako Hitler, řekl na 80. výročí atentátu na Heydricha ministr

Již několik týdnů u soudu propírají herci své dvouleté manželství a na povrch vyplouvají nejrůznější pikantérie. Právníci Johnnyho Deppa (58) a Amber Heardové (38) pronášejí v pátek závěrečné řeči. Poté začne porota rokovat o verdiktu.

Vraťte Deppovi pověst a kariéru! Verdikt nepadl, porota jednání odročila

Středeční jednání mezi Tureckem, Finskem a Švédskem o rozšíření NATO neudělala žádný výraznější pokrok. Datum dalších rozhovorů strany zatím nestanovily. Uvedlo to s odvoláním na turecké zdroje agentura Reuters. S rozšířením NATO musí souhlasit všechny země.

Na mrtvém bodě. Turecko, Finsko a Švédsko se dlouze dohadují kvůli NATO

Ruští vojáci, kteří uzavřou s armádou smlouvu a připravují se na vyslání do bojů na Ukrajině, musejí za vlastní peníze nakoupit téměř všechno své vybavení. Muži tvrdí, že ruská armáda pro ně nemá dostatek helem či ochranných vest, problém je také s botami či oblečením. V žalostném stavu pak údajně fasují lékárničky. „Jsou v ní jen obvaz, škrtidlo a jód,“ uvedl voják.

Nedají nám nic. Ruští vojáci mířící na Ukrajinu si musí vybavení koupit sami

Při úterní střelbě v texaské škole zahynuly podle posledních zpráv kromě devatenácti dětí také dvě učitelky. „Druhou mámu“ žáků z Uvalde Irmu Garciovou našli, jak objímá své žáky a snaží se je vlastním tělem ochránit před útočníkem. Její manžel o dva dny později zemřel žalem, dostal infarkt.

Učitelku našli, jak objímá mrtvé děti. Její manžel zemřel žalem na infarkt


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video