Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ať všichni vědí, že jsem neodpočíval

  0:01
Každý si teď může založit knihovničku Václava Klause. Další čtyři roky touto dobou se totiž dočká nového sborníku mapujícího právě uplynulý rok prezidenta. Prezident se rozhodl, že ukáže lidem, jak první rok na Hradě pracoval.

V pondělí představil svou nejnovější knihu Rok první, ve které shrnul, na kterých diskusních fórech doma i ve světě vystoupil, k čemu se vyjádřil či co napsal.

"Od začátku roku jsme přemýšleli, jak shrnout celý ten rok. Proto přišel nápad vydat knížku, kterou jsme nazvali Rok první, s ambicí, aby mohla následovat za rok knížka Rok druhý, Rok třetí a tak dále, bez velké změny titulu," vysvětlil Klaus.

Prezident v knize bilancuje, co během prvního roku na Hradě dělal, co slíbil, co a jak splnil. "Věřím, že tento výběr poskytne čtenáři dobrý a bezprostřední přehled nejen o mém zjištění, že jsem v prvním roce v prezidentské funkci rozhodně neodpočíval," píše Klaus v předmluvě knihy.

Prezident pak v textu připomíná, že hradní kancelář podstatně zeštíhlila tak, jak sliboval. Své spolupracovníky, kteří přišli pracovat pro novou hlavu státu, nezapomněl pochválit a poděkovat jim.

Připustil sice, že se mu zcela nepodařilo doplnit Ústavní soud, což je prezidentova povinnost, ale podle Klause může soud i tak normálně pracovat. Upozorňuje také, že byl na dvaceti zahraničních cestách a setkal se se spoustou světových politiků.

"Za užitečný považuji úplný závěr, kde je přehled zkrácených tiskových sdělení, která ohlašovala, s kým se prezident setkal, kam cestoval," upozornil Klaus. Takový je pohled Václava Klause.

A jak vidí uplynulý rok lidé, kteří na Hradě pracují déle než rok a mohou srovnávat? "Nemůžete po mně chtít, abych hodnotil svého šéfa. Ale v mém oboru velkou změnu necítím, práce je stejná jako dřív," říká hradní architekt Zdeněk Lukeš.

Podle názorů odborníků na mediální strategii je vydání této knihy chytrý tah, jak připomenout první Klausovy prezidentské narozeniny. Zapadá do celkové strategie lidového prezidenta být všude viděn, s každým si potřást rukou, nechat se vyfotografovat. A Klausova popularita jen roste.

"Je to logické, populární politika se dnes dělá na základě emocí. Když prezident navštíví vesnici, je to pro lidi zážitek na celý život," poznamenává k tomu odborník na reklamu a média Daniel Köppl.

O bezprostředních kontaktech s občany prezident v knize píše: "Je to něco, co je mi po celou dobu mého politického působení blízké a co považuji za nenahraditelné."

Prezident řešil typ písma, ale kdo knihu platí, netušil
Václav Klaus rád a často vydává knihy a možná ještě radši rozdává při jejich křtu autogramy.

Však také při pondělním slavnostním uvedení knihy Rok první prezident jen zářil. Spokojeni byli i většinou bezmezní Klausovi obdivovatelé, kteří čekali až několik hodin na prezidentský podpis.

"Jsme tu, protože máme pana prezidenta rádi, je to moudrý člověk," vysvětlovali shodně majitelé prvních výtisků. Publikace Rok první je přitom od Klausova zvolení už třetí knihou. Krátce po svém nástupu na Hrad vydal sborník tří projevů přednesených během prezidentské volby. Pak následoval Přerušený rozhovor s rozhlasovým novinářem.

"Já jsem byl ten, který se velmi dohadoval, jak má být velké písmo a kolik má být řádek na stránce, jak mají být velké okraje, aby to nebylo příliš básničkové," popisoval v pondělí prezident na Hradě přípravu knihy.

Zatímco grafické ztvárnění Klause zajímalo, "pod jeho rozlišovací schopnost" byly okolnosti tisku a financování knihy. A tak bylo pro prezidenta novinkou, že na vydání knihy přispěla banka J&T.

Vlastníkem J&T je slovenská finanční skupina Patrika Tkáče a Antona Jakaboviče, která usilovala o koupi Severočeských dolů. A zřejmě proto, že publikaci zaplatili Slováci, byla na Slovensku také vytištěna.

Rok první má být úvodem pro zřejmě pětiletou sérii almanachů mapujících další roky v prezidentském úřadu. Klausova poslední kniha přitom vznikala narychlo v lednu. Čtenáři do rukou nedostanou nově napsanou knihu, ale spíš "studijní materiál".

Rok první totiž kromě jedné ekonomické analýzy transformace neobsahuje nové texty, ale je vlastně sborníkem Klausových projevů, článků, rozhovorů, esejů a tiskových prohlášení. "Je to literatura svým způsobem užitková," zhodnotil knihu Klaus.

Anglické projevy později
Výběr textů omezil Klaus na příspěvky pronesené nebo napsané většinou česky. Chybějí příspěvky, které loni zazněly v angličtině, němčině či ruštině. "Drtivá většina podstatných textů tam ale je a nic z nich nebylo vynecháno. Nebyl důvod," uvedl Klaus.

Kniha vychází v nákladu pět tisíc výtisků, což je v současné době průměrný náklad literatury faktu. "Ale jsme připraveni ihned dodat dotisk," říká Andreas Kaulfuss z nakladatelství Euromedia.

Klaus dostal podle Kaulfusse běžný autorský honorář. To obvykle bývá deset procent z ceny knihy, která je 299 korun. Tomu by odpovídal honorář 150 tisíc korun.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá žena rozhazovala před dětmi hlínu. Šlo o vystoupení, hájí ji pořadatel

3. května 2024  10:10

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...