Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvůli zakázkám armády na mikrovlnné sítě skončil ve vazbě podnikatel Špringl

  13:28aktualizováno  15:12
Soud ve čtvrtek poslal do vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. Po neveřejném zasedání to uvedl státní zástupce Adam Borgula. Soud se podle něj ztotožnil s obavou žalobce, že by Špringl mohl pokračovat v trestné činnosti a ovlivňovat svědky. Policie stíhá šest lidí a tři firmy, nikdo není z armády či ministerstva obrany.
Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahuje na Generálním štábu...

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahuje na Generálním štábu Armády ČR. (19. září 2023) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Špringl je z dřívějška stíhaný také v hlavní větvi případu Dozimetr, jenž se týká zakázek pražského dopravního podniku (DPP).

O návrhu na vazbu rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 9. Špringla přivedli tři ozbrojení policisté v kuklách, zasedání zabralo tři hodiny. „Zdejší soud vyhověl návrhu státního zástupce a shledal u obviněného ty navrhované vazební důvody, tedy koluzní a předstižný – to znamená, aby pan obviněný nepůsobil na doposud nevyslechnuté svědky a současně aby neopakoval trestnou činnost,“ sdělil Borgula.

Špringlův advokát Lukáš Duffek řekl, že jeho klient si ohledně vazby ponechal lhůtu pro případné podání stížnosti k pražskému městskému soudu. „Pan Špringl se necítí být vinen tím skutkem, který je mu kladen k tíži. Samozřejmě podáme stížnost proti zahájení stíhání,“ uvedl právník. Z jakého skutku je klient obviněný, neupřesnil.

„Navrhovali jsme několik záruk za vazbu, ale nemůžu to rozvést, protože nebyly soudem přijaty. Uvidíme, jestli je třeba uplatníme později,“ dodal. Předstižnou vazbu lze nahradit písemným slibem obviněného, že povede řádný život, zárukou zájmového sdružení občanů, dohledem probačního úředníka nebo také složením peněžité kauce.

Státní zástupce navrhl vazbu na jednoho člověka kvůli armádním zakázkám

Zasedání zabralo tři hodiny. „V takto skutkově složitých věcech je to standardní délka vazebního zasedání, obviněný má právo se k návrhu státního zástupce vyjádřit,“ řekl k tomu státní zástupce. Charakter údajné trestné činnosti ale přiblížit nechtěl. Stejně tak ani nepotvrdil, že případ je vedlejší větví kauzy Dozimetr, ani se nevyjádřil k tomu, kolik větví už Dozimetr má. „Nechci to v tuto chvíli komentovat, protože žádná z těch inkriminovaných trestních věcí není v takové fázi trestního řízení, abych mohl podávat další informace,“ uvedl.

U koluzní vazby má policie tři měsíce od zadržení na to, aby vyslechla svědky. „Pak by případně bylo rozhodnuto, zda přetrvává ten zbývající předstižný důvod, nebo nepřetrvává, nebo ho lze nahradit,“ nastínil Borgula další postup ohledně Špringla.

Policie stíhá šest lidí a tři firmy, přičemž nikdo není z armády ani z ministerstva obrany. Případ se týká údajných pletich při tendru ze strany podnikatelů. Vazbu Borgula navrhl pouze pro Špringla. Ten je stíhaný i v kauze Dozimetr, jež zahrnuje ovlivňování tendrů v pražském dopravním podniku (DPP).

Vyšetřovatelé se podle informací médií zaměřili na zakázku, kterou Špringl získal v roce 2018. Dalšími obviněnými jsou podle novinářů Špringlova firma Analogia, společnosti Tesla a TTC Telekomunikace, manažeři z Tesly Pavel Birner, Michal Nováček a František Hála, dále Josef Šelepa za TTC Telekomunikaci a advokát Ján Pajer.

Nerudová a Farský povedou STAN do voleb. Dozimetr už je za námi, věří Rakušan

Všichni obvinění čelí stíhání kvůli jedinému trestnému činu – pletichám při zadání veřejné zakázky. Forma jeho spáchání je ale u jednotlivých obviněných různá. Z použité právní kvalifikace vyplývá, že podle vyšetřovatelů buď poskytli, nabídli či slíbili někomu prospěch za to, že se zdrží účasti v zadávacím řízení, nebo takový prospěch žádali či přijali.

Z kvalifikace zároveň plyne také to, že žádný ze stíhaných není úřední osobou. U prospěchu velkého rozsahu hrozí pachatelům tři až deset let vězení. Aktuální znění trestního zákoníku definuje „velký rozsah“ jako nejméně desetimilionovou částku.

Případ podle médií souvisí s Agenturou komunikačních a informačních systémů a s pozáručním servisem mikrovlnných sítí, který v minulosti poskytovala firma Tesla. V tendru z roku 2021 ale neuspěla, zvítězila firma Jimi CZ, jež pak ale od zakázky odstoupila.

Špringl se podle vyšetřovatelů s Teslou dohodl, že se jeho Analogia nebude o servis ucházet, a to výměnou za podíl ze zakázky. Zároveň se podle vyšetřovatelů tajně domluvil se zástupci Jimi, aby do tendru podali vlastní nabídku. Když Jimi zakázku vyhrála, nabídl údajně Špringl Tesle, že zajistí odstoupení Jimi výměnou za subdodávku pro Analogii.

Pospíšil odmítl spojení s kauzou Dozimetr, pokus o jeho odvolání nevyšel

Podle dřívějších informací Deníku N čelí Špringlova Analogia od letošního června stíhání i v další vedlejší větvi Dozimetru. Server Lidovky.cz zase uvedl, že Špringlovi se ještě půl roku po policejní razii v kauze Dozimetr podařilo vyhrát zakázku za 45 milionů korun na rekonstrukci LAN sítě a bezpečnostního kamerového systému ve vozovnách Pankrác a Kobylisy a v garážích Řepy. Krátce poté dopravní podnik s jeho firmou podepsal ještě další půlmilionový kontrakt na instalaci držáků v metru.

Základem kauzy Dozimetr je stíhání skupiny kolem podnikatele Michala Redla, o níž policisté tvrdí, že systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení. Cílem Redlovy skupiny bylo podle kriminalistů získání úplatků od firem, které zvítězily v tendrech. Vedle DPP se případ dotýká také Všeobecné zdravotní pojišťovny či zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...