Britské jednotky používají podobný typ, ale v šestikolové verzi.

Britské jednotky používají podobný typ, ale v šestikolové verzi. | foto: Ministerstvo obrany UK

České speciální síly získají nové čtyřkolky. Budou stát desítky milionů korun

  • 37
Nové čtyřkolky za více než 22 milionů korun získá 601. skupina speciálních sil české armády. Podle registru smluv a zadávací dokumentace půjde o 28 strojů. I přes značné začernění textu kvůli utajované činnosti této jednotky jsou k dohledání konkrétní specifikace, které mají nové stroje mít.

Za 22 440 800, 36 korun včetně DPH získají speciálové 28 čtyřkolek včetně příslušenství a k tomu čtyři kusy diagnostického zařízení a čtyři licence pro diagnostický software. To vše dodá společnost Tomico Group, která sídlí shodou okolností také v Prostějově.

Vojenský útvar, který se ve smlouvách kryje označením VÚ 8280 Prostějov, vždy měl tu nejlepší možnou techniku, ale i výrazně odlišné zbraně od zbytku české armády. Včetně výstroje a kamufláže.

Nákupy techniky pro tuto specifickou jednotku jsou vždy opředeny tajemstvím. Nicméně z registru smluv lze vyčíst nejen typ nakupované techniky, ale i počty, celkovou cenu, příslušenství či požadované vlastnosti. Vojáci hojně využívají čtyřkolek Can-Am, a vzhledem k parametrům tomu nebude pravděpodobně jinak ani nyní.

Česká armáda nakupuje sebevražedné drony. Ničivé střely lze řídit i přivolat

K úkolům 601. skupiny speciálních sil totiž mimo jiné patří přímé vojenské akce, strategický průzkum, nekonvenční válčení, boj s terorismem, průzkum a záchrana na bojišti a další činnosti stanovené vládou.

Jednotka působila také například v Afghánistánu, Mali, ale i dalších zemích, a to vždy pod přísným utajením svých příslušníků. Připodobnit je lze k americkým Navy SEALs nebo britským Special Air Service (SAS).

Vojáci proto mají na nové stroje celou řadu specifických požadavků. I přes vyřazení vrtulníků Mi-24/35 bude v armádě i nadále využívána transportní verze Mi-171Š, a právě daný vrtulník musí do svých útrob pojmout dvojici těchto čtyřkolek. Ty pak mají uvézt dva vojáky s výzbrojí a výstrojí, včetně velkých batohů.

Vojáci 601. skupiny speciálních sil v Afghánistánu.

Specifikace zmiňuje pouze uvedený vrtulník, u kterého i uveden rozměr nákladové rampy a vnitřní rozměr. Armáda tak prozatím neupřesňuje nákup pro jinou leteckou techniku.

Čeští lovci teroristů budou mít v Africe stejný právní status jako Francouzi

Speciálové požadují dodání čtyřkolek v matně pískové barvě s řadou nadstandardních prvků. Mezi ty patří ložné plochy s možností uchycení nosítek či dodatečné namontování infračerveného osvětlení.

Po silnici musí čtyřkolka uhánět nejméně stokilometrovou rychlostí, samozřejmostí je pak vysoká průchodnost terénem, ale také možnost vypnutí osvětlení v takzvaném blackout módu, či utlumení výfuku nejméně o 15 decibelů.

Britští mariňáci používají upravené Can-Am v šestikolové verzi k převozu minometu.

Armáda ani dodavatel firma Tomico Group se do vydání tohoto článku nevyjádřili na přímý dotaz redakce iDNES.cz, o jaký model se bude v dodávce speciálům jednat.

Nicméně z technických parametrů lze předpokládat, že půjde o Can-Am Outlander, případně podobný model, který bude nutné výrazně upravit, což se projeví na ceně. Ta u daného modelu činí maloobchodně zhruba půl milionu korun včetně DPH.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video