Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plošné testovaní začne ve středu, lidé mohou jít zdarma každých 5 dnů

  14:17aktualizováno  17:52
Dobrovolné antigenní testování na covid-19 začne už ve středu 16. prosince. Původně ministerstvo počítalo se začátkem v pátek 18. prosince. Hrazené bude z veřejného pojištění, každý jej může absolvovat co pět dnů. Na výsledek si zájemci počkají na místě, měli by jej dostat do dvaceti minut.

Že testování začne už ve středu, uvedla na tiskové konferenci hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Upozornila, že negativní test znamená, že člověk nebyl infekční pouze v době odběru. Další den tak již může být vše jinak. Doporučila proto i opakované absolvování testu. „Nenechme se upokojit negativním testem,“ apelovala Rážová na dodržování epidemiologických opatření.

Zdůraznila, že k přenosu onemocnění dochází nejčastěji v rodinách. „Absolvovat testování před návštěvou příbuzných během Vánoc je vhodnou možností, jak můžete své nejbližší před nákazou ochránit,“ řekla.

Člen Centrálního řídicího týmu COVID-19 Petr Šnajdárek uvedl, že seznam odběrových míst bude publikovaný na webu ministerstva zdravotnictví. V provozu již je portál sdružující rezervační systémy jednotlivých odběrových míst. Těch je nyní více než 700, další odběrová místa se však ještě mohou dodatečně zapojit. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného pak budou kapacity od středy umožňovat až 60 tisíc testovaných za den.

Návštěvy v domovech pro seniory

Hlavní hygienička Rážová na tiskové konferenci také uvedla, že i po přechodu do čtvrtého stupně systému PES budou umožněny návštěvy v domovech pro seniory. „Jsou nastaveny podmínky, za kterých k tomu může dojít, tedy negativní test, ne starší dvou dní, a zároveň použití respirátoru FFP2 jak pro klienta, tak pro návštěvu,“ řekla Rážová s tím, že takto to v pondělí schválila vláda. Důvodem je, že delší doba bez návštěvy blízkých se odráží v psychickém stavu klientů.

Šnajdárek dodal, že po absolvování testu se daný pacient dozví výsledek do dvaceti minut, dle výsledku testu pak obdrží další instrukce.

„Ve státní svátek 25. prosince a 1. ledna budou provozní místa uzavřena,“ řekl dále Šnajdárek. Na Štědrý den a 26. prosince pak by měly mít otevřeno po dobu čtyř hodin.

Stomatolog z iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed vyzval všechny ambulantní specialisty, aby se do testování zapojili. „Každý musíme vyjít z komfortní zóny,“ řekl. Zdůraznil, že když se daný lékař do testování zapojí, neznamená to, že musí otestovat každého, kdo má zájem. „Cílem je zachovat provoz praxe,“ řekl.

Zdůraznil, že i když zájemce nenajde například svého praktika na mapě odběrových míst, může jej zkusit kontaktovat, zda náhodou netestuje. A i lékař, který není v systému, si může vykázat úhradu testu u pojišťovny.

K dobrovolnému antigennímu testování se zatím registrovalo víc než 18 tisíc lidí, nejvíce na poslední dny před Vánocemi. Podle dřívějšího průzkumu má zájem asi čtyřicet procent populace.

Zapojí se část praktiků

Do testování se zapojí jen část praktiků. „Praktičtí lékaři by měli plnit svůj primární úkol, a to léčit nemocné, ať už s covidem-19 nebo bez něj,“ uvedli v pondělí praktici v tiskové zprávě. K plošnému testování podle nich stačí takzvaná primární síť, tedy odběrová místa.

Zapojí se tak jen ti lékaři, kteří se k tomu dobrovolně rozhodnou. „Pomohou tím, že budou provádět testy především u svých registrovaných pacientů, kteří o to projeví zájem,“ uvedlo sdružení.

„Předpokládám, že jich bude postupně ubývat. Bude záležet také na zájmu,“ řekl šéf sdružení praktiků Petr Šonka. Na lidi apeloval, aby se předem domluvili se svým lékařeům telefonicky.

Babiš chce plošné testování od středy, pro děti navrhuje delší prázdniny

Na to, aby přijímali i lidi „z ulice“, totiž nemají nyní kapacity „Vzhledem k tomu, že epidemie je opět na vzestupu, nových pacientů přibývá a lékaři zůstávají ve svých ordinacích dlouhé hodiny po svých ordinačních hodinách. Jsou plně vytíženi,“ vysvětlilo sdružení.

Praktičtí lékaři nyní zajišťují péči o necovidové pacienty, těm s pozitivním testem pak vypisují třeba eNeschopenky. „Pro tyto (necovidové, pozn. red.) pacienty, kteří jsou často staří a polymorbidní, je nutné udržet naše praxe v plném provozu. Zvlášť v této době, kdy mají často omezený přístup k péči v odborných ambulancích a ordinace praktického lékaře je pro ně bezpečným místem, kde tuto péči dostanou,“ zdůraznili zástupci sdružení.

Dosud bylo v ČR provedeno přes 350 000 antigenních testů, ty odhalily 10 000 pozitivních osob. Testovalo se povinně v zařízeních sociální péče a dobrovolně také pedagogičtí pracovníci. Pozitivní výsledek u lidí s příznaky je považován za potvrzenou nákazu, u lidí bez příznaků je ho třeba potvrdit PCR testem.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Slunečný začátek týdne ve středu vystřídají přeháňky. O víkendu bude bouřit

13. května 2024  6:20,  aktualizováno  7:18

Počasí v Česku bude zpočátku týdne slunečné a s maximálními teplotami až do 25 °C. Změna ovšem...

Šojgu končí v křesle ministra obrany. Putin chce místo něj Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  13.5 7:14

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Americký voják zadržený ve Vladivostoku se odvolal proti vazbě

13. května 2024  6:43

Americký voják, kterého na začátku tohoto měsíce zadržely úřady ve Vladivostoku na ruském Dálném...

V Litvě volí prezidenta, do druhého kola postupují Nauséda a Šimonytéová

13. května 2024  6:36

V druhém kole litevských prezidentských voleb se utká dosavadní hlava státu Gitanas Nauséda s...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...