ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

PŘEHLEDNĚ: Lyžovat ano, ale bez hotelu. Jaká jsou nová nařízení

  • 124
Lyžařská střediska budou moci fungovat od pátku 18. prosince. Ubytovací zařízení a restaurace budou zavřené, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Provoz zimních středisek zároveň bude zpřísněn protiepidemickým manuálem.

Přeřazení Česka do čtvrtého stupně při jednání vlády navrhl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Vláda se dohodla na kompenzacích pro ty, kteří budou muset zavřít. „Sto procent nájmu na tři měsíce, sto procent mezd a odvodů, speciální kompenzace za pokoje pro ubytovací zařízení a gastro bonus pro všechny majitele restaurací ve vazbě na počet zaměstnanců. Právě jsme na vládě schválili 10 miliard korun podpory pro dotčené obory,“ oznámil po jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček.

Od pátku 18. prosince bude podle Blatného možné s omezením provozovat skiareály. Asociace horských středisek už dříve vyzývala, aby pravidla pro ně byla součástí systému PES, stejně jak tomu je u dalších podnikatelských činností. 

Sjezdovky Bude možné lyžovat

Od pátku 18. prosince si lidé budou moci užít zimních sportů v českých skiareálech. Vláda tak činí podle rakouského vzoru – tamní vláda zprovozní lyžařská střediska 24. prosince, ale ubytování v hotelech a penzionech bude povoleno až od 7. ledna.

Ve skiareálech by měla platit přísná pravidla týkající se front u vleků. Ministerstvo průmyslu a obchodu s dalšími experty v předchozích týdnech připravovalo manuál pro provoz zimních středisek.

Češi mohou o nadcházející hlavní sezoně a zimních svátcích kvůli koronavirové pandemii prakticky zapomenout na lyžování v zahraničí. V Itálii budou sjezdovky spuštěny až od 7. ledna, v Německu dokonce až 10. ledna. Francie ještě přesný termín nezveřejnila. Jedinou alpskou zemí, kde vlekaři zahájili sezonu bez zdržení, je Švýcarsko.

Hotely Po lyžování zpátky domů

Hotely pro rekreační účely musí od pátku znovu zavřít. Lidé si tak o zimních svátcích dovolené neužijí, po návštěvě skiareálu budou muset odjet zpět domů. 

Ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku bude od 100 do 330 korun, řekl Havlíček.

Restaurace Jídlo jen z výdejního okénka

Také restaurace musí od pátku opět zavřít, občerstvení ve skiareálech bude tak možné jen přes výdajové okénko. Zakázána je opět také po celý den konzumace alkoholu na veřejnosti. Zákaz prodeje nealkoholických nápojů s sebou byl zrušen.

Půjčovny Mohou mít otevřeno

Zpřísnění protiepidemických opatření se nedotkne půjčoven lyžařského vybavení, mohou fungovat v běžném provozu. Během zkoušení by však zákazníci měli pamatovat na dezinfekci rukou. Stejně jako u přísnějších pravidel ve frontách u vleků, také systém fungování v půjčovnách lyžařského vybavení bude upřesněn manuálem pro provoz středisek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video