Andrej Babiš mladší na policii vypovídal ke kauze Čapí hnízdo. (13. září 2021) | foto: Michal Turek, MAFRA

Babiš mladší má schizofrenii, tvrdí nový posudek. Nyní ji ale zvládá

  • 242
Andrej Babiš mladší, syn obžalovaného předsedy hnutí ANO a prezidentského kandidáta Andreje Babiše staršího, trpí paranoidní schizofrenií. Tvrdí to nový posudek, který si na žádost obhajoby nechal vypracovat pražský městský soud v rámci kauzy Čapí hnízdo. Ten však současně dodává, že v současnosti svědek nemoc zvládá.

„U posuzovaného byla zjištěna paranoidní schizofrenie,“ cituje server Novinky.cz z posudku, který vypracovaly expertka z oboru psychiatrie Gabriela Leblová spolu s psycholožkou Jindřiškou Záhorskou.

Nevnímala jsem Čapí hnízdo jako Babišův soukromý projekt, řekla svědkyně soudu

Leblová však současně doplňuje, že nemoc Babiše mladšího je „aktuálně ve stavu dobré kompenzace“, tedy že ji v současnosti zvládá.

Nemocí podle Leblové Babiš mladší prokazatelně trpí nejpozději od roku 2015.

Kromě toho znalkyně na dotaz soudu uvedla, že nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by potvrzovaly významné narušení psychických funkcí Babiše mladšího před patnácti lety, na přelomu roku 2007 a 2008, kdy měl podepsat smlouvy k převodu části akcií společnosti Farma Čapí hnízdo na svou osobu.

Posudek obsahuje i pasáž, která se věnuje věrohodnosti Babiše mladšího, který vypracovala druhá ze znalkyň. Podle Novinek však tato pasáž vyznívá nejednoznačně.

Nejasnosti kolem podpisu smlouvy

Andrej Babiš mladší v minulosti uvedl, že s diagnózou schizofrenie sice nesouhlasí, bere na ni ale léky. V září před soudem popřel, že by podpis pod zmíněnými smlouvami o převodu akcií byl jeho. Až později podle svých slov připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil.

„K podrobnostem ohledně zdravotního stavu svého syna se nehodlám jakkoli vyjadřovat,“ uvedl nyní pro server v reakci expremiér Andrej Babiš.

Znalkyně, které posudek vypracovaly, by měly u soudu svědčit v týdnu od 19. prosince. Kromě toho by ve svých výpovědích mohli pokračovat také obžalovaní, Andrej Babiš starší a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

Obžaloba tvrdí, že Babiš starší zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu odmítají.

16. září 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video